Laatste update 21:32
87

Nieuw onthullend boek Woodward: Witte Huis nu gekkenhuis

Een nieuw boek over Donald Trump schetst een vernietigend beeld van de Amerikaanse president. Het boek is geschreven door Bob Woodward, een van Amerika’s beroemdste journalisten die samen met Carl Bernstein het Watergate-schandaal aan het licht bracht dat uiteindelijk oud-president Richard Nixon de das omdeed. Het boek over Trump is het negende boek over een Amerikaanse president geschreven door Woodward en getiteld: “Angst: Trump in het Witte Huis”.

In het boek doet Woodward uitgebreid verslag van talloze aanvaringen tussen Trump en leden van zijn staf en laat hij zien dat het Witte Huis een disfunctionele chaos is vol ‘roofdieren’, zoals oud-stafchef Reince Priebus liet optekenen. Volgens de geïnterviewden in het boek schelden Trump en zijn personeel elkaar de huid vol, buiten elkaars gehoorsafstand. Zo noemde Trump minister van Justitie Jeff Sessons ‘mentaal beperkt’ en ‘domme Zuidenaar’. Voormalig veiligheidsadviseur McMaster was gekleed ‘als een bierverkoper’ en oud-stafchef Priebus was ‘een kleine rat’. De huidige stafchef John Kelly zou op zijn beurt Trump ‘losgeslagen’ en ‘een idioot’ hebben genoemd.

Ook vertelt Woodward hoe onder het personeel een angstcultuur heerst en dat topambtenaren zich uitsloven om mogelijk onwelgevallige documenten uit het zicht van de president te houden. Stafmedewerkers hebben de grootste moeite zich te wapenen tegen de onredelijke impulsiviteit en paranoia van Trump.

Behalve het inmiddels niet meer zo geheime beeld van stafleden die elkaar en de president niet meer kunnen luchten, laat het boek ook zien dat Trump op eieren moet lopen in het onderzoek naar samenspanning tussen het Kremlin en het campagneteam van Trump. Woodward schrijft onder andere hoe advocaat John Dowd ter voorbereiding Trump uren gegrild heeft in een nagespeelde rechtszaak waarin de president ‘stotterde, zichzelf tegensprak en loog’ tot hij uiteindelijk ‘een inzinking’ kreeg. Daarna werd Trump opgedragen vooral niet te te getuigen in de zaak van speciaal aanklager Mueller, omdat hij zich dan zeker schuldig zal maken meineed.

Voor het boek, waarvan een exemplaar inmiddels in handen is van The Washington Post, interviewde Woodward talloze directe medewerkers van Trump. In totaal goed voor enkele honderden uren aan gesprekken. Woodward probeerde gedurende het schrijfproces herhaaldelijk contact te krijgen met Trump zelf, maar die bleef onbereikbaar. Een van de personen via wie Woodward met de president in contact probeerde te komen is KellyAnn Conway, Trumps woordvoerder. Zij heeft het verzoek echter nooit aan de president doorgegeven, zoals te horen is een recent telefoongesprek tussen Trump en Woodward dat plaatsvond nadat de president ontdekte dat er een nieuw boek over hem verschijnt. In het gesprek wil Trump doen geloven dat het hem weinig uitmaakt dat er ‘weer een inaccuraat boek’ over hem verschijnt.

Het is immers niet het eerste boek dat een kijkje in de niet al te frisse keuken van het Witte Huis biedt. Eerder verscheen al Fire & Fury van auteur Michael Wolff, en een maand geleden publiceerde ook oud-medewerker Omarosa Manigault Newman een boek over Trump. Newman noemt in haar boek Trump ‘een racist’ die ‘mentaal aftakelt’. Later gaf ze bandopnames vrij waaruit blijkt dat ze, nadat ze eerst werd ontslagen, het aanbod kreeg om voor 15.000 dollar per maand mee te werken aan de herverkiezingscampagne.

Beide eerdere boeken deden al veel stof opwaaien, maar dat belooft in het niet te vallen bij het nu aankomende boek van Bob Woodward. Waar eerdere boeken nog grotendeels konden worden weggezet als zijnde vol aannames en achterklap, zal die tactiek bij Woodward stukken lastiger worden. Alle eerdere boeken van Woodward, Van Nixon tot Clinton, Bush en Obama, bleken stuk voor stuk feitelijk onweerlegbaar.

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (87)