12

Nieuw soort hooligan actief

Spontaan en ongeorganiseerd rellen

Het Auditteam Voetbal en Veiligheid constateert in twee rapporten die gisteren werden gepubliceerd dat er een nieuw soort hooligan actief is.

Het Auditteam onderzocht de voetbalrellen bij het Maasgebouw van De Kuip vorig jaar september en de voetbalrellen in Utrecht afgelopen december. Gelegenheidshooligans hebben volgens het onderzoek een groot aandeel gehad in die rellen. Het gedrag van de relschoppers lijkt niet vooraf te zijn georganiseerd, maar komt voort uit een samenloop van omstandigheden. Het Auditteam pleit voor een onderzoek naar hoe deze groep hooligans moet worden aangepakt.

Het Auditteam is ook kritisch over de rol van de politie. Metro citeert uit het rapport:

Een aanbeveling van het team is om de ME vanaf het begin zichtbaar op te stellen tijdens wedstrijden. Nu is de strategie van de politie om de ME ‘uit het zicht’ te houden. Zichtbare ME zou de kans op voetbalgeweld juist vergroten, zo wordt geredeneerd. Volgens het onderzoek waren er maar vijf minuten nodig om het Maasgebouw te bestormen. Het geweld duurde ‘slechts’ 1 minuut en 40 seconden. Volgens het onderzoeksteam is het politieoptreden te weinig gericht op het voorkomen van rellen, maar vooral op het herstellen van de orde.

Metro: Vooral ‘nieuw soort’ hooligan bij voetbalrellen in Rotterdam en Utrecht  

Geef een reactie

Laatste reacties (12)