12

Nieuw vakantieconcept: cruisereis met vrijwilligerswerk

Cruisebedrijf wil jonger publiek en gaat maatschappelijk betrokken cruises organiseren: chique reizen én vrijwilligerswerk doen.

Bij het horen van het woord cruisevakantie denk je al gauw aan een bootreizen voor pensionado’s, bejaarden die naar een buikspreek-act kijken en watergym voor oudjes in het zwembad op het dek. Dat is niet zo gek, want de gemiddelde leeftijd van de cruiseschiptoerist is allesbehalve jong. En dat is een probleem, voor de maatschappijen die cruises aanbieden in elk geval. Cruisebedrijf Carnival Corp. wil daar verandering in gaan brengen met een opmerkelijk plan: een cruise gecombineerd mét vrijwilligerswerk.

Het nieuwe plan, Fathom genaamd, gaat reizen aanbieden waarbij je eerst een week op een luxe cruise gaat en daarna aanmeert op een plek waar hulp nodig is. De eerste reis bijvoorbeeld, zal gaan naar de Dominicaanse Republiek. Onderweg naar de bestemming krijgen de passagiers Spaanse les en eenmaal aan wal kunnen ze kiezen uit verschillende ‘activiteiten’ als waterputten bouwen, Engelse les geven of meehelpen met het planten van cacao op een cacaoplantage voor vrouwen.

Het idee achter de nieuwe tak van het bedrijf is dat er meer jongere reizigers aangetrokken moeten worden. De bestaande cruise-reizigers komen vaak wel terug, maar er komen weinig nieuwe klanten bij. Carnival hoopt met de maatschappelijk betrokken vakanties een jonger publiek aan te spreken.

De betrokken reizen worden georganiseerd en geleid door Tara Russel, de oprichtster van Create Common Good, een organisatie die zich inzet voor onder andere betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.

De vraag is of cruisemaatschappijen wel de aangewezen bedrijven zijn om vrijwilligerswerk uit te gaan voeren. Het klinkt nogal tegenstrijdig: je eerst decadent in de watten laten leggen en dan nog even wat vrijwilligerswerk doen. Het plan stuit dan ook op kritiek. Vrijwilligerswerk als vakantie pakt lang niet altijd even gunstig uit en leidt vaak niet tot verbetering van de situatie, menen te critici. De vrijwilligers hebben meestal geen of te weinig ervaring en lopen eerder in de weg, is een vaak gehoord tegenargument.

De eerste ‘verantwoorde’ cruisevakantie zal met 710 mensen vertrekken in 2016 vanaf Miami. Voor een slordige 230 dollar per nacht kun je mee om je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Wat zal de volgende worden? IJsberen helpen op de noordpool?

Lees hier het verhaal.
CC foto: Roderick Eima

Geef een reactie

Laatste reacties (12)