Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuw-Zeeland doet haaienvin in de ban

  •  
20-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
haaienvinnen300
Een van de grootste exporteeurs van haaienvinnen voert het verbod in op het verwijderen van haaienvinnen versneld in
Eigenlijk zou het nog twee jaar duren, maar omdat er ruime steun is onder de inwoners en de visserijsector voert Nieuw-Zeeland een verbod in op het verwijderen van haaienvinnen versneld in. Het land is één van de grotere exporteurs van haaienvinnen, met een totale jaarlijkse exportwaarde van bijna drie miljoen euro. De belangrijkste afzetmarkten zijn Hong Kong, Taiwan, China en Singapore, waar haaienvin een echte delicatesse heet.
Op dit moment is het in Nieuw-Zeeland al verboden om de vin van een haai af te snijden en het dier levend terug te gooien in het water, maar mogen de vinnen van dode haaien wel worden verwijderd – waarna de karkassen in het water verdwijnen. Nu wordt ook dat verboden.
Nieuw-Zeeland loopt niet bepaald voorop met het verbod op haaienvinnen. Wereldwijd hebben al meer dan honderd landen een verbod ingesteld. In de wateren rondom Nieuw-Zeeland leven meer dan honderd verschillende haaiensoorten, maar alleen de witte haai en de reuzenhaai zijn beschermd.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.