6

Nieuw-Zeeland en Australië onderzoeken aanvaring Sea Shepherd

Partij voor de Dieren pleit voor Nederlandse bemoeienis in walvisconflict

Nieuw-Zeeland en Australië onderzoeken de aanvaring tussen de speedboot van Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder. De Australische premier toonde zich geschokt. In Nederland zijn inmiddels Kamervragen gesteld door de Partij voor de Dieren.

Door redactie Joop

Woensdag botsten beide schepen nabij Antarctica tegen elkaar, waarbij de aanzienlijk kleinere Ady Gil zware schade opliep. De bemanning van Sea Shepherd sprak prompt van poging tot doodslag en wil juridische stappen ondernemen tegen de Japanners. Lees het interview op Joop.nl.

Overheidsvertegenwoordigers van Japan en Nieuw-Zeeland voerden snel spoedoverleg in Wellington over wie verantwoordelijk is voor de botsing tussen de Japanse walvisvaarder Shonan Maru No. 2 en het schip Ady Gil van de milieuactivistenclub. De Nieuw-Zeelandse minister Murray McCully van Buitenlandse Zaken zei op een persconferentie in Auckland dat de botsing een wake-up call zou moeten zijn voor beide partijen, aangezien er heel goed iemand had kunnen overlijden bij de aanvaring. 

De waarnemend premier van Australië, Julia Gillard, zei tegen de Australische nieuwszender ABC dat ze geschokt was door een video met beelden van de botsing, zo meldt de Volkskrant. Gillard: “Het is duidelijk dat de emoties hoog opliepen en dat er levens in gevaar kwamen.”

Update 15:10 Nederland moet zich aansluiten bij het onderzoek van Nieuw-Zeeland en Australië naar de aanvaring woensdag tussen een actieschip van de organisatie Sea Shepherd en een Japanse walvisvaarder in het Zuidpoolgebied, stelt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren in vragen aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken. Ouwehand beroept zich erop dat er een Nederlander aan boord was, maar een woordvoerder van staatssecretaris Huizinga (Verkeer) laat weten dat Nederland daardoor nog geen verantwoordelijkheid draagt.

Update 17:00 Lees ook het opiniestuk van Geert Vons (Sea Shepherd) op Joop.nl.

Sea Shepherd kan zich verheugen in rijke sympathisanten, waaronder acteurs van de ‘A-list’ in Hollywood, zoals Brigitte Bardot en Sean Penn. Dat zal nodig zijn, want er is veel schade aan de miljoenen kostende Ady Gil, die trouwens is vernoemd naar zijn geldschieter.

Bekijk ook de fotoserie van de animositeit tussen Sea Shepherd en de Japanners op Standaard.be.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)