72

Nieuwe aangifte tegen Zorreguieta

Negen oud-medewerkers van het ministerie van Landbouw of hun nabestaanden starten proces

Negen nabestaanden van de Argentijnse militaire junta willen een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Jorge Zorreguieta. Zij vragen in een persoonlijke brief aan de Tweede Kamer en het OM om een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de vader van Prinses Máxima bij verdwijningen en martelingen.

sitestat

Dit blijkt uit een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag. De verklaringen werden verzameld door journalist Arnold Karskens, die afgelopen september door Argentinië reisde op zoek naar nabestaanden van slachtoffers en mensen die werkten voor het ministerie van Landbouw, waar Jorge Zorreguieta ten tijde van het militaire bewind (onder)-secretaris van was.

Zorreguieta heeft altijd gezegd dat hij tijdens de dictatuur nooit heeft geweten van de duizenden verdwijningen. Karskens twijfelt daaraan. op de site van EenVandaag staat:

De Joodse Alberto Golberg vertelt bijvoorbeeld hoe hij, na twee dagen te zijn gemarteld, in april 1976 bezoek krijgt in de gevangenis van zijn personeelsfunctionaris van een onderzoekscentrum dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw (en dus onder Zorreguieta). De beambte overhandigt hem namens het ministerie zijn ontslagbrief. Het ministerie zou dus op zijn minst moeten hebben afgeweten van de praktijken van de militaire junta, zo luidt de lezing.

Advocaat Liesbeth Zegveld denkt dat de nieuwe verklaringen voldoende reden zijn voor een nieuwe aangifte. Eerder verklaarde het OM zich niet ontvankelijk omdat er geen rechtsgrond zou zijn om Zorreguieta te vervolgen. Ook zouden er te weinig bewijzen zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)