Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe aangifte tegen Zorreguieta

  •  
12-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eenvandaag_300_01.jpg
Negen oud-medewerkers van het ministerie van Landbouw of hun nabestaanden starten proces
Negen nabestaanden van de Argentijnse militaire junta willen een nieuw strafrechtelijk onderzoek naar Jorge Zorreguieta. Zij vragen in een persoonlijke brief aan de Tweede Kamer en het OM om een strafrechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de vader van Prinses Máxima bij verdwijningen en martelingen.
var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www.");document.write(unescape("%3Cscript src='"+gaJsHost+"google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try{var pageTracker = _gat._getTracker("UA-11792878-1");pageTracker._trackPageview();}catch(err){}
Zorreguieta heeft altijd gezegd dat hij tijdens de dictatuur nooit heeft geweten van de duizenden verdwijningen. Karskens twijfelt daaraan. op de site van EenVandaag staat:
De Joodse Alberto Golberg vertelt bijvoorbeeld hoe hij, na twee dagen te zijn gemarteld, in april 1976 bezoek krijgt in de gevangenis van zijn personeelsfunctionaris van een onderzoekscentrum dat valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Landbouw (en dus onder Zorreguieta). De beambte overhandigt hem namens het ministerie zijn ontslagbrief. Het ministerie zou dus op zijn minst moeten hebben afgeweten van de praktijken van de militaire junta, zo luidt de lezing.
Advocaat Liesbeth Zegveld denkt dat de nieuwe verklaringen voldoende reden zijn voor een nieuwe aangifte. Eerder verklaarde het OM zich niet ontvankelijk omdat er geen rechtsgrond zou zijn om Zorreguieta te vervolgen. Ook zouden er te weinig bewijzen zijn.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.