Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe aanklacht tegen Jorge Zorreguieta

  •  
02-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
ANP-Zorreguieta300_01.jpg
Nabestaanden: als minister moet Zorreguieta geweten hebben van verdwijning op Nationaal Instituut Landbouw en Visserij
Er ligt een nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Nabestaanden van slachtoffers van de militaire dictatuur in Argentinië hebben een rechter verzocht om een nieuw strafrechtelijk onderzoek te starten naar de oud-minister van Landbouw. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van berichtgeving uit Argentinië.
De Argentijnse krant Página/12 schrijft woensdagochtend dat Zorreguieta mogelijk binnen een aantal dagen al een reisverbod opgelegd krijgt. Volgens de advocaat van de slachtoffers, Rodolfo Yanzón, moet Zorreguieta als minister van Landbouw hebben geweten van verdwijningen op het Nationaal Instituut voor Landbouw en Visserijtechnologie (INTA), zo meldt ook NRC :
De verdwenen personen werkten voor het instituut, onder de directe leiding van Zorreguieta. Dit instituut heeft al aangegeven de volledige medewerking te verstrekken tijdens het onderzoek. De rol van Zorreguieta is eerder onderzocht, maar INTA is nooit eerder bereid gevonden om mee te werken.
Een overlevende die destijds voor INTA werkte en enkele familieleden van de verdwenen personen hebben nieuwe verklaringen afgelegd over de verdwijningszaak. Volgens NRC-redacteur Marcel Haenen zal de beslissing voor het starten van een nieuw onderzoek grotendeels een politieke zijn. “Belangrijke factor daarin is hoeveel bewijs er gevonden is tegen de oud-minister. Als er relatief weinig belastend materiaal is gevonden is het zeer twijfelachtig of de politiek het de moeite waard vindt”, aldus Haenen. 
Video: NOS

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.