Laatste update 21:58
30

Nieuwe ambassadeur VS in Duitsland wil regering Merkel ondermijnen

Een Amerikaanse anti-diplomaat is neergestreken in Duitsland

Ambassadeurs zijn doorgaans de vlees geworden diplomatie: bescheiden, discreet en uiterst behoedzaam. Het huidige Amerika zou Amerika niet zijn als Donald Trump een vrij onorthodoxe nieuwe vertegenwoordiger voor Duitsland zou benoemen. Richard Grenell (links op de foto naast de Duitse president Steinmeier en Grenells partner) is een voormalig commentator van Fox News en sinds een maand de ambassadeur van de Verenigde Staten in Duitsland. In een interview met de uiterst rechtse website Breitbart liet hij weten zich in te willen zetten voor andere conservatieve leiders in Europa:

‘Ik denk dat er een voedingsbodem is voor conservatief beleid door het falende beleid van links. Daar is geen twijfel over en voor mij persoonlijk is het een spannende tijd. Ik kijk naar het landschap en we hebben veel werk te verzetten, maar ik denk dat de verkiezing van Donald Trump ertoe heeft geleid dat mensen zeggen dat ze niet kunnen toelaten dat de politieke elite voorafgaand aan de verkiezingen bepaalt wie mee mag doen of wie wint.’

Grenell blijkt een grote fan van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz, leider van de conservatieve ÖVP. Samen met de extreemrechtse populisten van het FPÖ vormt zijn partij een regering. ‘Ik vind hem een rockster,’ zei Grenell over hem. Ook zijn oproep aan Duitse bedrijven om uit Iran te vertrekken, direct na de aankondiging dat Trump uit het atoomakkoord zou stappen, deed menig wenkbrauwen in Duitsland fronsen. De uitlatingen zijn in diplomatieke kringen ongehoord. Zijn uitspraken lezen als een diplomatieke oorlogsverklaring aan de centrumlinkse regering Merkel.

Cc-foto: usbotschaftberlin

Geef een reactie

Laatste reacties (30)