Laatste update 10:13
29

Nieuwe Amsterdamse maatregel kost AirBnB driekwart van woningen

Verhuurplatform AirBnB is in één klap ruim driekwart van het woningaanbod in Amsterdam kwijtgeraakt. Dat meldt de Volkskrant. De vermindering is het directe gevolg van een registratieplicht die per 1 oktober is ingegaan. De gemeente Amsterdam hoopt dat door de nieuwe maatregel de overlast door toerisme kan worden teruggedrongen.

Uit peilingen van de gemeente blijkt dat op 28 maart van dit jaar AirBnB 16.648 Amsterdamse adressen aanbood. Op 4 oktober waren dit er nog slechts 2.924. Sinds 1 april geldt dat alleen particulieren die zich bij de gemeente hebben geregistreerd, hun woning via een verhuurplatform als AirBnB mogen aanbieden. De uiterste datum om dat te doen, was 1 oktober. Wie zich niet heeft geregistreerd, maar toch verhuurt, riskeert een hoge boete die kan oplopen tot 21.750 euro. Ook andere platforms als Booking en Expedia zagen hun aanbod slinken.

De gemeente Amsterdam probeert de overlast als gevolg van tijdelijke huurders al langer terug te dringen, maar zonder veel succes. Zo werd al een maximale verhuurperiode ingesteld en een maximum aan het aantal huurders per keer. De verhuurplatforms hielden de gegevens daarover echter voor zichzelf, waardoor controle in de praktijk buitengewoon moeilijk bleek. AirBnB heeft bevestigd dat het aanbod stevig geslonken is en zegt vrijwillig te hebben meegewerkt.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)