Laatste update 15:58
14

Nieuwe app registreert klachten van etnisch profileren door politie

De maatschappelijke organisatie Control Alt Delete heeft maandag een app gelanceerd waar burgers klachten over etnisch profileren kunnen plaatsen en die hen informeert over wat hun rechten zijn. De applicatie staat los van de toevoeging die de politie afgelopen maand aan de eigen app gedaan heeft, waarbij de optie is toegevoegd om bezwaar te maken als je denkt vanwege je etniciteit gediscrimineerd te worden.

Via de app kunnen burgers een klacht indienen waarmee die de organisatie met hun toestemming naar het anti-discriminatiebureau of de politie doorstuurt. Op de website staat het volgende:

Het doel van de app is het informeren van burgers over hun rechten tegenover de politie op straat, en doorsturen van meldingen / klachten naar de politie en het anti-discriminatiebureau, en het doen van wetenschappelijk en statistisch onderzoek naar etnisch profileren en micro agressies.

Als je via Controle Alt Delete een klacht indient (over etnisch profileren, micro agressie of politiegeweld) dan bekijken wij je klacht. Indien nodig en/of als je wilt nemen we contact met je op. Vervolgens sturen we je klacht door naar de klachtenprocedure van de politie.

De afdeling Veiligheid Integriteit & Klachten (VIK) neemt dan contact met je op met de vraag wat je met je klacht wilt bereiken. Als je aangeeft dat je vooral wil dat de agent gestraft wordt, is het denkbaar dat zij je vertellen dat de klachtenprocedure daar niet voor bedoeld is. Ook zullen ze je dan mogelijk ontmoedigen om een klacht in te dienen. Onthoud dat je altijd het recht hebt om een klacht in te dienen en dat je daar geen toestemming of goedkeuring voor nodig hebt. Controle Alt Delete heeft periodiek overleg met de politie om te monitoren wat er intern bij de politie gebeurt met de doorgestuurde klachten.

De politie heeft – naar het idee van Control Alt Delete – de eigen app sinds kort uitgebreid met de optie om etnisch profileren te melden. Deze app richt zich alleen niet uitzonderlijk op discriminatie door de politie en er hoort geen adviserende of onderzoekende rol bij.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)