0

Nieuwe apps moeten vrouwen in India veilig houden

Steeds vaker zoeken vrouwen in India hun heil bij technologie om zich veilig te voelen in de publieke ruimte. Speciaal ontwikkelde apps moeten helpen om zonder problemen van punt a naar b te komen en moeten daarnaast de politie van informatie voorzien over slecht verlichte straten of busroutes die vaak toneel zijn van grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwen. Ook laten de apps zien welke plekken het best gemeden kunnen worden.

Veiligheid in het openbaar vervoer en de publieke ruimte is de grootste zorg voor vrouwen in India, blijkt uit onderzoek van de Thomson Reuters Foundation. Het land staat dan ook bovenaan de lijst van meest onveilige landen voor vrouwen ter wereld. Het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen is tussen 2007 en 2016 met 80 procent toegenomen. Dieptepunt was de groepsverkrachting van een jonge vrouw in een bus in 2012. Ze overleed dertien dagen later aan haar verwondingen. Sindsdien is er meer aandacht voor veiligheid van vrouwen in het land.

Supreet Singh van de Red Dot Foundation heeft om die reden een SafeCity-app ontwikkeld die vrouwen in elf grote Indiase steden stimuleert grensoverschrijdend gedrag en gevaarlijke plekken voor vrouwen te melden. “We willen de kloof dichten tussen wat er daadwerkelijk plaats vindt in de publieke ruimte en wat er uiteindelijk gemeld wordt,” zei Singh tijdens een jaarlijkse bijeenkomst bij de Thomson Reuters Foundation. Er zijn ook apps beschikbaar van andere ontwikkelaars.

Geef een reactie

Laatste reacties (0)