28

&… Nieuwe armen komen uit middenklasse

Osama bin Laden tegen zijn kinderen: Doe niet als ik ... Spaanse vrouwen verzetten zich tegen hervorming abortuswetten ... Tibetaanse non steekt zich in China in brand

Ander nieuws van vandaag


Het aantal mensen dat er in korte tijd qua inkomen veel op achteruit gaat, groeit snel, meldt de NOS. Harde cijfers zijn er nog niet, maar instanties die er mee te maken hebben, zoals schuldhulpverlening en deurwaarders, bevestigen het beeld. De nieuwe minima in Nederland zijn vaak mensen die gewend zijn aan een goed inkomen. “Vanuit het hele land krijgen wij signalen dat mensen die in de schuldsanering terechtkomen, vaak woningbezitters zijn met goede inkomens”, zegt Joke de Kock, voorzitter van de NVVK, branchevereniging voor schuldhulpverlening.

De in 2011 gedode leider van Al-Qaida, Osama bin Laden bezwoer zijn jongere kinderen om een ander levenspad te kiezen dan hijzelf. Dat zegt zijn zwager, de broer van Bin Ladens vijfde vrouw in de Pakistaanse editie van Newsweek. “Hij zei tegen zijn kinderen en kleinkinderen: ‘Ga naar Europa en Amerika en doe een goede opleiding op. Studeer, leef in vrede en doe niet wat ik doe of heb gedaan.'”

De geplande hervorming van de Spaanse abortuswet stuit op fel protest bij vrouwen. Ze beschuldigen de centrumrechtse Partido Popular van een “patriarchaal offensief”. Vrijdag werd in meer dan veertig Spaanse steden betoogd tegen het genderbeleid van de regering van Mariano Rajoy, die pas twee maanden aan de macht is. De regering gaat aan het parlement voorstellen dat toestemming van de ouders nodig is bij een abortus bij minderjarigen. Dat de morning-afterpil zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar is, wil de regering eveneens terugschroeven, zo meldt de Belgische nieuwssite De Wereld Morgen.

Een 18-jarige Tibetaanse non heeft zich in het westen van China in brand gestoken uit protest tegen de wijze waarop Beijing Tibetanen in de regio behandelt. Dat heeft de activistengroep Free Tibet zondag gezegd. Ze overleed later aan haar verwondingen. Ze was (minstens) de achttiende Tibetaan die zich in het afgelopen jaar uit protest tegen China in brand heeft gestoken, meldt de Belgische krant De Standaard.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)