Laatste update 17:41
61

Nieuwe beweging ‘Samen1’ wil wapen zijn tegen verdeeldheid

Afgelopen zondag is in Amsterdam de nieuwe beweging ‘Samen1’ gelanceerd. ‘Samen1’ werd bedacht door acteur en Joop-opiniemaker Nasrdin Dchar omdat hij zich stoorde aan de manier waarop we met elkaar omgaan in Nederland.

Hij plaatste een bericht op Facebook, stuurde een mail naar een paar vrienden en voor hij het wist was ‘Samen1’ geboren. Joop belde met hem:

Het kwam voort uit een gevoel over wat er nu in samenleving gebeurt, iets waar ik me aan stoor. Ik snapte niet dat we steeds meer tégen elkaar spreken in plaats van met elkaar. We leven met zijn allen in hetzelfde land, we zouden elkaar juist moeten omarmen. Ik wil juist strijden voor positiviteit en verbinding in plaats van elkaar altijd maar tegenspreken en de verschillen benadrukken. Al dat gegeneraliseer en gepolariseer helpt ons namelijk niet verder, we creëren er alleen maar meer afstand mee.

Nasrdin hoopt met Samen1 de komende tijd zoveel mogelijk mensen en organisaties bij elkaar te brengen om krachten te bundelen en een sterk tegengeluid tegen de verharde discussie op straat en in de media te vormen:

Laten we al dat geschrijf en geschreeuw loslaten en tegen elkaar zeggen: we doen er állemaal toe. Dan komen we verder. En ik wil niet meegaan in de gedachte dat dat geen zin heeft of een niet realistische droom is. Mensen die dat zeggen, leven in mijn ogen teveel in de waan van de dag. Laten we naar de toekomst kijken, de generatie na ons, mijn en onze kinderen. Je kan wel blijven zeuren en zeiken, maar je kan ook je mouwen opstropen en iets doen. Een ding is zeker: als je niets doet, wordt het sowieso alleen maar erger. Ik voel die verantwoordelijkheid en met mij gelukkig een hele grote groep toffe mensen. Ik hoop dat die alleen maar groter wordt. Mijn droom is dat we eind dit jaar met meer dan 100.000 man de straat op kunnen voor een parade om te laten zien dat we één zijn.

Op de eerste bijeenkomst van Samen1 werd onder andere gesproken door de Rotterdamse dichter Derek Otte. Bekijk zijn verhaal hier:

Geef een reactie

Laatste reacties (61)