33

Nieuwe burgemeester Londen vergelijkt David Cameron met Trump

Sadiq Khan, de nieuwe Labour-burgemeester van Londen, heeft buitengewoon scherp uitgehaald naar David Cameron en Zac Goldsmith, de verliezende burgemeesterskandidaat. Volgens Khan hebben de twee geprobeerd etnische gemeenschappen in de Britse hoofdstad tegen elkaar op te zetten, om zo te verhoeden dat Khan burgemeester zou worden.

In The Observer zegt Khan dat de tactieken van de Britse premier en Goldsmith ‘rechtstreeks uit het Donald Trump handboek’ komen. Daarmee verwees Khan naar de felle anti-islamcampagne van de Republikeinse presidentskandidaat in de Verenigde Staten.

Khan won het Londense burgemeesterschap van de Tories na acht jaar Boris Johnson met een uiteindelijk ruime voorsprong. In The Observer zegt Khan dat hij had gehoopt dat de campagne zich zou richten op zaken als huisvesting, vervoer en luchtverontreiniging. ‘Maar David Cameron en Zac Goldsmith kozen ervoor Londense gemeenschappen te verdelen in een poging stemmen te winnen en kiezers te onderdrukken,’ aldus Khan.

Ze gebruikten angst en insinuaties om te proberen verschillende etnische en religieuze groepen tegen elkaar op te zetten – iets dat rechtstreeks uit het Donald Trump handboek komt. Londenaren verdienen beter en ik hoop dat de Conservatieve partij dit nooit zal proberen te herhalen.

De campagne van Zac Goldsmith werd geleid door Lynton Crosby, de vaste campagneleider van David Cameron. Gedurende de campagne werd Khan veelvuldig weggezet als radicaal. Zo werd ten onrechte gesuggereerd dat hij zich in kringen met extremisten begaf en voor hen opkwam in zijn tijd als mensenrechtenadvocaat. De minister van Defensie, Michael Fallon, noemde Khan tijdens de campagne een ‘lakei van Labour die het podium deelt met extremisten’.

De opmerkingen van Khan staan niet op zich. Ze volgen op soortgelijk commentaar van enkele hooggeplaatste leden van de conservatieven die de campagne van hun partijgenoten ‘verdeelzuchtig en hoogst vervelend’ noemden.

Verwacht wordt dat de uitspraken van Khan de verhoudingen tussen hem en de Britse premier verder op scherp zetten. De twee zullen de komende tijd nog veel samen moeten werken, onder meer op het gebied van veiligheid in de hoofdstad. Volgens Khan is het aan de premier of die zich voor de uitlatingen wil verontschuldigen, maar dat het een samenwerking tussen de twee hoe dan ook niet in de weg zal staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)