Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe coronavariant doodt zeven gevaccineerde bewoners in Belgisch zorgcentrum

  •  
06-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
GGD start met inenten op Friese Waddeneilanden

© HOLLUM - Een GGD-medewerker dient een coronavaccin toe op Ameland. De vaccinatie van ouderen en zorgmedewerkers is op de Friese Waddeneilanden van start gegaan. Op verzoek van de bewoners hoe

In twee weken tijd zijn in een verzorgingshuis in het Belgische Zaventem, bij Brussel, zeven bewoners overleden na een uitbraak met een nieuwe variant van het coronavirus. Alle zeven slachtoffers waren gevaccineerd, sommigen van hen verkeerden in zeer slechter gezondheid wat de beschermende werking van het vaccin bemoeilijkt. De nieuwe variant B.1.621 die nog geen officiële aanduiding met een Griekse letter heeft, staat bekend als de Colombiaanse variant. In Nederland zijn volgens de officiële cijfers slechts enkele tientallen besmettingen met deze variant vastgesteld.
De besmetting vond in juli plaats door een bezoeker die geen symptomen had maar later positief getest werd. DE VRT meldt:
"Helaas kon niet vermeden worden dat de dodentol op de afdeling hoog opliep: 7 van de 28 bewoners zijn overleden. Sommige bewoners waren al in slechte gezondheid. Zo was één van de bewoners al terminaal, een andere bewoner was palliatief. Maar er zijn ook bewoners overleden die voor de besmetting nog in relatief goede gezondheid verkeerden. “In de eerste week na de eerste positieve testen waren de symptomen bij de positief geteste bewoners eerder mild. Maar na enkele dagen werden de symptomen bij sommige bewoners zwaarder, waardoor ze zuurstof moesten krijgen”, zegt Kathleen Boydens."
De variant werd in januari van dit jaar voor het eerst gesignaleerd en lijkt aan een opmars bezig. Een arts in Florida verklaarde dat daar inmiddels tien procent van de besmettingsgevallen toe zijn te schrijven aan de Colombiaanse variant.
De VRT meldt verder:
"“We weten dat die nieuwe variant sinds eind juni teruggevonden wordt in ons land, maar in hele kleine percentages”, legt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) uit. “De overgrote meerderheid is de Indiase variant, de zogenoemde Deltavariant. Die is verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de besmettingen. 4 procent is de Britse of Alfavariant en 1 procent zijn dan nog een paar andere varianten. (…) Uit onderzoek in Engeland blijkt dat deze variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen. Maar het is nog heel vroeg dag om daar belangwekkende uitspraken over te doen. Het is nog geen variant waarover men zich zorgen maakt. Maar het is wel een variant die bijzondere interesse vraagt.”"
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.