119

Nieuwe EU-rekenmethode kost Nederland 643 miljoen euro

Premier Rutte "onaangenaam verrast" ... Naheffing dwarsboomt belofte Cameron

De Nederlandse economie is groter dan gedacht. Althans volgens een nieuwe rekenmethode die de EU toepast. Dat klinkt als goed nieuws maar heeft pijnlijke gevolgen. Nederland krijgt daardoor van Brussel een naheffing van 643 miljoen euro.


European SummitDe afdracht van die de lidstaten aan Brussel moeten betalen bestaan uit een percentage van het bruto binnenlands product. Volgens een nieuwe rekenmethode die wereldwijd wordt toegepast dat de economie het sinds 1995 beter heeft gedaan dan eerder was gemeld. Het resultaat is volgens Brussel dat Nederland dit jaar nog 643 miljoen euro extra aan de EU moet afdragen, meldt de Financial Times op basis van vertrouwelijke stukken.

De NOS meldt:

Ook Groot-Brittannië moet bijbetalen. Voor dat land gaat het om een bedrag van ruim 2 miljard euro. Voor sommige landen pakt de nieuwe rekenmethode juist gunstig uit, meldt de Financial Times. Duitsland, Frankrijk en Polen krijgen geld terug.

Premier Rutte zegt: “Deze mededeling is een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op. We gaan het tot de bodem uitzoeken en natuurlijk gaan we hierover de discussie met de Europese Commissie aan.” Rutte heeft contact gezocht met zijn Britse collega Cameron. Die is niet van plan de heffing te betalen. De Britse premier had juist deze week intern aangekondigd dat hij er voor wil zorgen dat zijn land minder zou gaan afdragen.

Update 07.00
Eddy van Hjjum, Tweede Kamerlid voor het CDA, reageert via Twitter. “Een “EU-naheffing” van ruim 600 miljoen euro? Het moet niet gekker worden.”

Update 07:17
Voor Kamerlid Mark Verheijen is het maar een vreemd verhaal. “Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren.”

Update 14:16
Nigel Farage, de leider van de Britse Euro-kritische partij Ukip, heeft laten weten dat David Cameron door de EU gedwongen wordt om de extra 2 miljard euro te betalen, tegen wil en dank in. De Britten moeten meer betalen omdat hun economie beter ontwikkelt dan de rest van Europa. Een bron binnen de regering zou volgens de krant The Guardian hebben gezegd dat de regering de eis onacceptabel vindt maar het niet duidelijk is of de regering via de rechter Europa zal uitdagen om onder de claim uit te komen. De krant maakt hierbij een verwijzing naar geruchten uit Den Haag dat het kabinet Rutte II een stap naar de rechter zouden overwegen.

cc-foto: European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (119)