128

Nieuwe eurocrisis in de maak door populistische regering Italië?

Europese Unie zou moeten meebetalen aan nieuw plan voor basisinkomen

Nu de Vijfsterrenbeweging en Lega in Italië afstevenen op een nieuwe regering, stijgt de spanning in de overige lidstaten van de Europese Unie. De twee partijen staan bekend als zeer eurosceptisch – een hervormingsdictaat vanuit Brussel zal de komende jaren aan dovemansoren gericht zijn. De Milanese beurs zakte deze week al met enkele procenten. Met een nog altijd torenhoge staatsschuld en banken die niet bijzonder sterk staan (deels ondersteund met belastinggeld) vrezen beleggers voor het economisch klimaat.

Tijdens de verkiezingscampagne lieten zowel de Vijfsterrenbeweging van oprichter Beppe Grillo en partijleider Partij Luigi di Maio als Lega van leider Matteo Salvini weten de stabiliteitsregels voor de euro los te laten als de kiezer dat wil. Ze voelen zich niet gehouden aan Europese afspraken om de derde economie van de Europese Unie strak in het begrotingskeurslijf te houden. Anders dan Griekenland, dat na jaren van Europese steun en keiharde hervormingen economisch weer wat opkrabbelt, kan een land met de grootte van Italië Europa in een dieper gat sleuren dan Griekenland ooit had gekund.

In een uitgelekt voorlopig akkoord, dat in handen kwam van de Italiaanse editie van The Huffington Post, doen de twee partijen enkele voorstellen waar in Brussel met gefronste wenkbrauwen op zal worden gereageerd:
– De invoering van een basisinkomen, waar de nieuwe coalitie 17 miljard euro voor uit wil trekken en waar ook de Europese Unie aan zou moeten bijdragen
– Zo’n 250 miljard aan Italiaanse schulden aan de Europese Centrale Bank moet worden kwijtgescholden
– Alle sancties tegen Rusland zou per direct moeten worden opgeheven
– Een drastisch nieuw beleid ten aanzien van vluchtelingen

Bronnen: CNN, The Local

Cc-foto: Pasere

Geef een reactie

Laatste reacties (128)