1

‘Nieuwe Europese privacyregels onvoldoende’

Europees Parlement behandelt voorstel over nieuwe regels ... Kritiek op voorstel groeit

Het Europees Parlement presenteert vandaag om 10.00 uur tijdens een persconferentie haar eerste oordeel over de nieuwe Europese privacyregels. Deze regels moeten de huidige privacyregels gaan vervangen.

Volgens Bits of Freedom bevat het voorstel, gedaan door europarlementariër Albrecht van De Groenen, een aantal verbeteringen, maar beschermt het voorstel de privacy van internetters nog onvoldoende:

Zo komt er geen openheid over wanneer een bedrijf gegevens van haar klanten aan politie of justitie verstrekt. Ook worden de eisen voor gebruik van persoonsgegevens door bedrijven en overheden onvoldoende aangescherpt. Daardoor blijft de situatie bestaan dat burgers vaak niet precies weten wat er met hun gegevens gebeurt.

Janneke Slöetjes, privacyexpert van Bits of Freedom:

Deze eerste aanpassing van de nieuwe regels is helaas niet erg ambitieus. Hierdoor wordt de bescherming van de privacy van internetters nog allerminst gegarandeerd. Sterke privacybescherming is een voorwaarde voor een sterke online economie. We kunnen ons niet nog meer privacymissers veroorloven.

Met name de Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven oefenen veel druk uit om de voorstellen verder af te zwakken. Zij willen meer ruimte om gegevens te gebruiken en makkelijkere toegang tot gegevens van Europese burgers. Eurocommissaris Reding bestempelde de lobby met betrekking tot deze privacyregels al eerder als de meest agressieve die ze ooit had meegemaakt.

Lees hier het voorstel.

CC Foto: SaFoXy

Geef een reactie

Laatste reactie