67

Nieuwe grondwet Egypte is een feit

Egyptische vrouwen knippen uit protest tegen de nieuwe constitutie haarlokken af ... Oppositieleider ElBaradei: 'Grondwet is wezenlijk onwettig'

De Egyptische bevolking heeft zoals verwacht ingestemd met de nieuwe grondwet. De kiescommissie meldt dinsdagavond dat de grondwet met 63,8 procent van de stemmen is goedgekeurd. De uitslag is een overwinning voor president Morsi, maar oppositieleider Mohamed ElBaradei verklaarde gister al dat als de wet zou worden aangenomen, deze ‘wezenlijk onwettig’ is.

Ook dinsdag waren er in Egypte protesten tegen de nieuwe grondwet. Zowel voor- en tegenstanders gingen massaal de straat op. De oppositie vindt dat de nieuwe grondwet te islamitisch van aard is en dat rechten van minderheden en vrouwen niet gewaarborgd zijn.

Net nadat de nieuwe constitutie een feit was verzamelden tientallen vrouwen, met en zonder hoofddoek, zich bij elkaar. Met tape plakten ze hun monden af om te laten zien dat ze niets te zeggen hebben. De tape verwijderde ze pas nadat een ander een lok van hun haar had afgeknipt. 

Vrijheid kost ons een fortuin”, zegt Fatma Sherif, één van de betogers tegen de Daily News Egypt. “Ons haar is niet het enige dat vrouwen kroont, alleen vrijheid kan dat.

Volgens haar hebben vrouwen het al sinds de revolutie ernstig te verduren gehad. Ze noemt onder andere incidenten waarbij vrouwen verplicht een maagdelijkheidtest moesten doen en zij door de straten werden gesleurd terwijl de kleren van hun lijven werden gerukt. Allemaal om te voorkomen dat ze zich zouden mengen in het protest.

“Uiteindelijk hebben ze een constitutie gevormd die niet onze rechten waarborgt”, aldus Sherif. Een andere vrouw legt uit dat ze sinds de dood van haar man nog steeds geen recht heeft op zijn pensioen. Dat terwijl artikel 33 van de oude grondwet stelt dat alle burgers gelijke rechten hebben en discriminatie is verboden. Het gedeelte waarin staat dat discriminatie op basis van sekse, etniciteit, taal en religie niet is geoorloofd is in de nieuwe grondwet geschrapt.

Oppositieleider ElBaradei gaf maandag een uitgebreid interview aan France24 waarin hij zegt dat de nieuwe constitutie kan rekenen op een flinke proef.

De mensen in Egypte realiseren zich dat hun redding niet alleen gewaarborgd wordt aan de hand van nieuwe religieuze slogans van een ander autoritair systeem”, zei hij.

Daarnaast wijst hij erop dat de grondwet wel een meerderheid van de stemmen in het referendum heeft gehaald, maar alsnog goedgekeurd moet worden door de rechters.

Begin 2013 stemt Egypte voor een nieuw parlement. ElBaradei zei zeker te zijn dat de liberalen en de seculiere oppositiepartijen met elkaar een meerderheid zullen hebben en daarmee de macht om de zojuist aangenomen grondwet te herschrijven.

France24: Egypt’s ElBaradei slams ‘illegitimate’ constitution

Daily News Egypt: Women cut their hair in protest of new constitution

NOS: Egyptenaren stemmen in met grondwet

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)