Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe hiv-test makkelijk en goedkoop

  •  
01-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Draagbare bloedtest is even betrouwbaar als laboratoriumonderzoek en kan ingezet worden bij HIV-onderzoek in Afrika
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld. Het zeer kleine en draagbare apparaatje kan helpen bij onderzoek naar infectieziekten als HIV en syfilis. Uit onderzoek in Rwanda blijkt de bloedtest even betrouwbaar te zijn als test in een laboratorium. Bovendien is het onderzoek goedkoper dan tests in laboratoria. De doorbraak kan van zeer grote waarde zijn voor het vaststellen van HIV in Afrika.
Bovendien kost de zogenoemde mChip maar één dollar, dat is minder dan wat de testen in laboratoria kosten.
De mChip werkt door een druppeltje bloed op de plastic chip te laten vallen. Met het blote oog of met een goedkope detector kan hierna de uitslag afgelezen worden.  Het apparaatje is getest in Rwanda. Hieruit bleek dat deze voor 95 procent accuraat is voor het testen van HIV en 76 procent voor syfilis.
Het is de bedoeling om meer zwangere vrouwen, met name in Afrika, te testen op seksueel overdraagbare aandoeningen. Samuel Sia, professor aan Columbia University, die het project leidde:
Het idee is om een grote hoeveelheid diagnostische tests beschikbaar te maken voor patiënten overal ter wereld. Zo hoeven ze niet naar een kliniek om bloed af te nemen en te wachten op de resultaten.
cc-foto: Ton Rulkens
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.