36

Nieuwe hoofdredacteur NRC wil krant weghalen uit Rotterdam

[audio] 'Redactie verplaatsen naar Amsterdam om dichter op de lezer te zitten'

De nieuwe, Vlaamse, hoofdredacteur wil de redactie van NRC Handelsblad verhuizen naar Amsterdam. Dat maakte hij bekend in het culturele radioprogramma Kunststof in een interview met Frenk van der Linden.


Door redactie Joop

Volgens Peter Vandermeersch zit de krant in Amsterdam dichter op z’n lezers. Dat is belangrijk voor het debat dat de hoofdredacteur wil losmaken, niet alleen in de krant maar ook middels bijeenkomsten. Het nieuwe gebouw zou een soort ontmoetingscentrum moeten worden.

De redactie van NRC is nu nog gevestigd in een inspiratieloos gebouw in de Alexanderpolder, een industriewijk in Rotterdam-Oost. De redactie moet dat pand binnenkort verlaten. Waarheen verhuisd wordt is nog niet beslist. Als het aan Vandermeersch ligt wordt het Amsterdam. Volgens hem is dat de mediastad bij uitstek.

De stap zou een nieuwe klap zijn voor het toch al media-arme Rotterdam. Alleen de regionale zender Rijnmond en het AD/Rotterdams Dagblad zijn dan nog in de stad gevestigd.

NRC staat voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant, de krant die begin jaren zeventig fuseerde met het Algemeen Handelsblad uit Amsterdam. Die fusie is nog terug te horen in het dagelijks taalgebruik. Rotterdammers spreken van ‘de’ NRC, Amsterdammers van ‘het’ NRC, afgeleid van het Handelsblad. Als het aan Vandermeersch ligt wordt het dus definitief het NRC.

Vooralsnog verhuist de oud-hoofdredacteur van De Standaard eerst naar Rotterdam.

Het hele interview met Vandermeersch is hier te beluisteren.

cc-foto: marie-ll

Geef een reactie

Laatste reacties (36)