13

‘Nieuwe iPhone helpt terroristen’

Amerikaanse FBI en NSA niet blij met zwaardere beveiliging

Apple heeft aan de deze maand in de verkoop gekomen nieuwe iPhone beveiligingsmiddelen toegevoegd die zo sterk zijn dat de opsporingsdiensten niet meer in staat berichten te lezen. De federale politie FBI en inlichtingendienst NSA verwijten de computerfabrikant openlijk criminelen en terroristen te helpen.

In de nieuwe iPhone worden berichten, foto’s en contacten beveiligd met een veel sterkere codering dan voorheen. Het bedrijf gaat er openlijk prat op dat het met een krachtige computer 5,5 jaar zal duren eerder de code gekraakt is. FBI-directeur James Comey bekritiseert Apple vanwege die claim: “Wat me zorgen baart is dat er bedrijven zijn die hun producten aanprijzen vanwege middelen die mensen in staat stellen zich buiten het bereik van de wet te blijven.” Hij noemt als voorbeeld ontvoeringen waarbij een gevonden mobiele telefoon eesentiële informatie kan bevatten waar de autoriteiten nu niet bij kunnen.

Google en Apple kaatsen de bal terug. Ze zeggen gedwongen te worden de beveiliging van berichten op te voeren omdat consumenten in Europa en China niet willen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten NSA onbelemmerd hun berichten meelezen. 

Overigens zetten deskundigen vraagtekens bij de claim van Apple omdat niemand weet hoe krachtig de computers zijn die de inlichtingendiensten tot hun beschikking hebben. Dus wie echt paranaoïde is kan denken dat de kritiek van de FBI juist bedoeld is om terroristen een onterecht gevoel van veiligheid te geven.

Time: The FBI and NSA Hate Apple’s Plan to Keep Your iPhone Data Secret

Geef een reactie

Laatste reacties (13)