Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe Italiaanse regering Vijfsterrenbeweging en Partito Democratico

  •  
28-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
giuseppeconte

© Cc-foto: Europees parlement

Lijkt de extreemrechtse Matteo Salvini van de Lega toch te hebben misgegokt met zijn besluit om de Italiaanse regering waarvan zijn partij deel uitmaakte, te laten vallen. De populistische Vijsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico (PD) gaan een nieuwe regering vormen, zo hebben zij woensdag aangekondigd. Daarmee zijn nieuwe verkiezingen, waarbij Salvini de grootste hoopte te worden, voorlopig afgewend. VRT schrijft:
"De kans dat huidig premier Giuseppe Conte aanblijft is groot, eerder vandaag had de Partito Democratico (PD) laten weten dat ze zijn kandidatuur als eerste minister aanvaarden. Dat heeft oppositieleider Nicola Zingaretti van de PD aan de pers gezegd, na een gesprek president Sergio Mattarella."
De belangrijkste hobbel voor de nieuwe regering kan aantreden, lijkt de ledenraadpleging bij de Vijfsterrenbeweging. Partijleden zullen zich online kunnen uitspreken over de nieuwe coalitie. De uitkomst van die peiling wordt voor het eind van volgende week verwacht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.