59

‘Nieuwe James Bond mag niet zwart zijn’

Controversiële Amerikaanse presentator veroorzaakt discussie en verontwaardiging met racistische opmerking over mogelijk donkere opvolger van James Bond

Rush Limbaugh, een Amerikaanse populaire en controversiële radio-presentator, heeft discussie losgemaakt over de mogelijke opvolger van Daniel Craig als James Bond door te zeggen dat zijn mogelijke opvolger geen Bond kan spelen omdat hij zwart is.


Er wordt al een tijdje over gespeculeerd: als Daniel Craig straks stopt als James Bond zou zijn opvolger wel eens de donkere acteur Idris Elba kunnen worden.

Maar volgens de controversiële Rush Limbaugh mag dat niet.

James Bond zoals Ian Fleming hem bedacht, was wit en Schots. Punt”, zegt de presentator in zijn programma. “James Bond kan niet gespeeld worden door een zwarte Brit en ik weet dat het racistisch is dat te zeggen.

De rechtse shockjock zorgt met enige regelmaat voor opschudding. Zo noemde hij een keer een studente een slet en stelde hij gesubsidieerde anticonceptie gelijk aan prostitutie.

De conservatieve presentator probeerde zijn verhaal tegen een zwarte James Bond te verdedigen door zich voor te stellen hoe het zou zijn als George Clooney en Kate Hudson Barack and Michelle Obama zouden spelen. Of als de blanke acteur Kelsey Grammer de rol van Nelson Mandela zou spelen.

Overigens is Limbaughs argument dat James Bond wit en Schots was eenvoudig te weerleggen, zo schrijft The Guardian. Roger Moore was Engels, Pierce Brosnan een Ier en George Lazenby (die een keer de rol van 007 speelde) Australisch. En Bond-acteur Timothy Dalton werd geboren in Wales als zoon van een Engelse vader en een Amerikaanse moeder. Fleming begon pas naar een Schotse herkomst te hinten na het enorme succes van Sean Connery’s eerste Bond-rol als Dr No in 1962.

Het gerucht dat Idris Elba wellicht de nieuwe James Bond zou kunnen worden gaat al langer, maar werd groter toen de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast een e-mailcorrespondentie van een Sony-baas onder ogen kreeg. Die e-mail kwam aan het licht door de hack van Sony, onlangs.

Of Idris Elba daadwerkelijk de nieuwe Bond gaat worden, is nog niet zeker. Voorlopig zal de huidige Bond, Daniel Craig, nog zeker een keer Bond spelen.

Elba werd vooral bekend door zijn rol als de opvliegerige detective John Luther in de BBC serie Luther (zie fragment). Ook speelde hij in de HBO serie The Wire en als Nelson Mandela in de film Mandela: Long Walk to Freedom.

CC foto’s: Gage Skidmore en DFID

Fragment uit Luther met Idris Elba:

Geef een reactie

Laatste reacties (59)