100

Nieuwe linkse premier Nieuw-Zeeland: kapitalisme heeft overduidelijk gefaald

Nieuw-Zeeland heeft een nieuwe premier en anders dan in Nederland waar de heersende mannelijke klasse er maar niet in slaagt geschikte bewindspersonen te vinden, is het een vrouw. Bovendien is de 37-jarige leider van Labour, Jacinda Ardern, meteen ook de jongste premier die het land sinds 1856 heeft gehad. Ardern leidt een coalitieregering met de populistische New Zealand First. De regering wordt gedoogd door de Groenen.

De nieuwe regering belooft het minimumloon te verhogen, de bestrijding van kinderarmoede met concrete doelstellingen in de wet op te nemen en duizenden betaalbare woningen te bouwen. In haar eerste interview zegt ze dat het kapitalisme duidelijk gefaald heeft om de bevolking te helpen. “Als duizenden kinderen leven in gezinnen met te weinig om te overleven, dan is dat een overduidelijke mislukking. Hoe zou je het anders willen noemen?” De vrije markt slaagt er niet in om deze mensen te helpen dus komen er overheidsmaatregelen om mensen in staat te stellen hun eigen leven zinvol in te richten. Ardern is in het verleden adviseur geweest van de Briste premier Tony Blair maar nam later afstand van zijn beleid.

Zo’n twee procent van de bevolking in Nieuw-Zeeland is op de een of andere manier van Nederlandse afkomst, in totaal circa 100.000 mensen. Nieuw-Zeeland heeft zijn naam te danken aan Abel Tasman die in 1642 als eerste Europeaan voet aan wal zette.

Geef een reactie

Laatste reacties (100)