Laatste update 19:38
120

Nieuwe maatregelen: horeca om 22 uur dicht, voetbal zonder publiek

Geen video? Klik hier

“Vanaf morgen 18.00 uur ’s avonds gelden landelijk strengere maatregelen waarvan we voor het weekend dachten dat ze alleen in de steden nodig zouden zijn. Dat is een kwestie van voortschrijdend inzicht geweest”, daarmee opende premier Rutte de persconferentie.

Thuiswerken wordt verplicht, tenzij het onmogelijk is. Bedrijven waar besmettingen plaatsvinden kunnen twee weken gesloten worden. Reizen moet zoveel mogelijk beperkt worden. De horeca mag na negen uur ’s avonds geen nieuwe gasten toelaten en moet om tien uur sluiten.

Winkels mogen als ze dat willen mensen weigeren die geen mondkapjes dragen. Voor winkelbezoek in het algemeen geldt het advies een mondkapje te dragen, geen plicht.

Publiek bij sportwedstrijden wordt de komende drie weken geweerd. Sportkantines worden gesloten.

Contactberoepen moeten klantgegevens registreren.

Tijdens de persconferentie ging Rijksoverheid.nl down. Op de site staan onder meer de volgende maatregelen:

Regels voor binnen
Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.
Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot 3 gasten. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar.
In andere gebouwen dan de eigen woning geldt dat er met maximaal 4 personen een gezelschap mag worden gevormd. Kinderen tot en met 12 tellen hierbij niet mee. Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.
Het aantal personen per ruimte wordt beperkt tot 30.
Eet- en drinkgelegenheden hebben tot 21.00 inloop, om 22.00 uur is de zaak gesloten.
Sportkantines zijn gesloten.
In de horeca is het verplicht bezoekers te vragen zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Bij binnenruimtes met een doorstroom van bezoekers zoals in monumenten, bibliotheken en musea, maar met uitzondering van de detailhandel en de markten, vindt bezoek plaats op basis van een reservering per tijdvak. Hierover vindt overleg plaats met onder meer de culturele sector.
Voor doorstroomlocaties, met uitzondering van de detailhandel, wordt door de Veiligheidsregio in overleg met de locatie, het aantal tegelijkertijd toe te laten bezoekers bepaald, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie én het garanderen van de 1,5 meter afstand.
De detailhandel moet deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. In overleg met de brancheorganisaties wordt, op basis van de lokale situatie, invulling gegeven aan de verplichting voor grotere winkels in de levensmiddelenbranche om 2 keer per dag een uur alleen voor ouderen en kwetsbare mensen open te zijn.
Mensen met een contactberoep vragen hun klanten zich te registreren.

Regels voor buiten
Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel.
Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.
Sportwedstrijden, zowel amateur als professioneel vinden plaats zonder publiek.
Het advies is het aantal reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Voor de regels gelden uitzonderingen, die staan vermeld op Rijksoverheid.

Eerder:

Het kabinet zal vanavond aankondigen dat de horeca om 22 uur dicht moeten, en vanaf 21 uur geen bezoekers meer mogen toelaten. Ook is publiek niet langer welkom bij voetbal en andere sportwedstrijden. Volgens de NOS gaan de maatregelen voor drie weken gelden. De nieuwe regels zullen dinsdagavond ingaan.

Winkelen mag alleen nog met een karretje dat vooraf wordt ontsmet. Bedrijven die de coronamaatregelen onvoldoende naleven, kunnen worden gesloten. Mensen met contactberoepen, zoals kappers, worden verplicht om te registreren welke klanten ze binnen krijgen. Het reizen naar de grootste coronabrandhaarden – Amsterdam, Den Haag en Rotterdam – wordt ontmoedigd.

Met de maatregelen hoopt het kabinet de corona-epidemie weer enigszins onder controle te krijgen. Op dit moment staan de regio’s Amsterdam en Den Haag in de West-Europese toptien van gebieden met de meeste besmettingen.

De nieuwe regels zullen niet in goede aarde vallen bij de horeca en de voetbalclubs. Eerder waren de horeca al woedend toen het kabinet besloot om de cafés in de randstad eerder (om 1 uur ’s nachts) te sluiten.

Dit weekend liet de KNVB weten een mogelijk verbod op het toelaten van publiek bij voetbalwedstrijden niet te begrijpen. “Uit de eerste evaluatie blijkt dat het overal echt heel goed in onze stadions gaat”, aldus de voetbalbond. Volgens de bond waren er maar twee ‘incidenten’, bij Feyenoord en Willem II. “Het zou onbegrijpelijk zijn als op basis van deze twee incidenten op ruim honderd wedstrijden een totale sector de nek om wordt gedraaid”, verklaarde directeur betaald voetbal Eric Gudde.

De persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge begint om 19.00 uur.

Geef een reactie

Laatste reacties (120)