Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe menssoort ontdekt

  •  
10-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
mens_01.jpg
National Geographic doet in Zuid-Afrika grootste fossielenvondst van mensachtigen ooit
Een National Geographic onderzoeker heeft een nieuwe menssoort ontdekt in Zuid-Afrika. Dit maakte het geografisch genootschap samen met de universiteit Witwatersrand in Johannesburg bekend.
De onderzoeker Lee Berger heeft in een Zuid-Afrikaans grottenstelsel de fossiele resten van een onbekende Homo-soort gevonden. De vondst bestaat uit meer dan 1550 botresten wat het de grootste fossielenvondst van mensachtigen ooit maakt. Het bijzondere is dat de resten die gevonden zijn bijna alle botten van het menselijk lichaam bevat. Wat nog nooit eerder bij een Homo-soort is voor gekomen. 
De gevonden resten zijn van vijftien individuen, van jonge kinderen tot aan ouderen. De botresten lijken bewust bij elkaar gelegd te zijn als in een soort afscheidsritueel. Daarmee gedrag vertonend  dat – tot nu toe – voor  vroege mensachtigen uniek is. 
De resten van de onbekende homo-soort zijn voor het eerst  in 2013 aangetroffen. Onderzoekers ontdekten ze in de Rising Star- grot in de buurt van Johannesburg. Ook ligt het dichtbij the cradle of humanity , waar de mensachtige  Australopitecus resten waren aangetroffen. De National Geographic stelde toen een expeditie op en deed deze nieuwe vondst in een grotkamer die alleen door een nauwe doorgang bereikt kon worden. 
De nieuwe menssoort wordt Homo naledi genoemd. Naledi betekent ‘ster’ in de lokale Zuid-Afrikaanse taal Sesoth en verwijst naar de Rising Star-grot waar de resten gevonden zijn. Volgens wetenschappers is Naledi een van de primitiefste mensachtigen die ooit gevonden zijn maar behoort het door zijn eigenschappen toch nog tot de Homo-soort. 
De naledi had een brein als een sinaasappel met een inhoud die twee keer zo klein is als die van de moderne mens. Een volwassen man was 1.50 en woog 45 kilo. De laatste presentatie van een nieuwe Homo-soort was de  Homo Florensis ( ook bekend als de Hobbitmens)   in 2003. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.