27

Nieuwe Miss France bedolven onder racistische reacties

Donkere Miss France is niet de enige Miss die met racisme te kampen krijgt ... Ook Miss America werd massaal vernederd

Die nieuwe winnaar van de Miss France verkiezingen is bedolven onder een golf van racistische reacties. “Ik ben trots dat ik het multiculturele Frankrijk ga vertegenwoordigen”, zei de kersverse Miss toen ze vorige week de schoonheidswedstrijd had gewonnen. Maar daar waren veel Fransen het niet mee eens.

Binnen een paar minuten ging het los op internet. Volgens de Franse media gingen er meer dan een miljoen tweets de deur uit nadat de winnaar bekend was gemaakt, waarvan helaas ook een boel racistische:

Ik ben geen racist, maar moet de Miss France verkiezing niet alleen voor blanke meisjes zijn?

Fuck, een neger” en “Dood aan de buitenlanders

Volgens verschillende Franse media waren de hashtags #schaamte, #zwart en #neger extreem populair die avond. Mensen vroegen zich af of er een pro-zwarten agenda was nu Nelson Mandela net was overleden. Ook zeiden mensen dat het kwam door de ‘zwarte agenda’ van de linkse president François Hollande (die zich inzet voor een meer multiculturele samenleving).

De Franse Miss Flora Qoquerel is niet de eerste donkere Miss het voor de kiezen krijgt. Eerder won de in Rwanda geboren Sonia Rolland de verkiezing. Zij kreeg toen bijna drieduizend haatbrieven. In een van die brieven was ontlasting gestopt met daarbij de tekst: “Hieraan moet ik denken als ik je op televisie zie”.

Volgens een professor aan de Parijse Universiteit Sciences Po kent Frankrijk nog steeds een diepgewortelde koloniale cultuur en geloven veel Fransen nog steeds in een blanker superieur ras. Ook wordt er neerbuigend gesproken in de dagelijkse taal. ‘parler petit nègre’ (praten als een kleine neger) is geen abnormale uitspraak. Tête de nègre’ (negerhoofd) wordt zelfs gebruikt om een specifieke kleur bruin aan te duiden.

Niet alleen in Frankrijk ging het mis met de missen, ook in Amerika werd dit najaar een Miss gekroond die het te verduren kreeg. De winnares, Nina Davuluri, was van Indiase afkomst. En dat schoot veel Amerikanen in het verkeerde keelgat. Duvaluri zou niet representatief zijn voor Amerika. Het was toch niet ‘Miss Arabië?’ En: waren we soms 9/11 vergeten? De blanke Miss Kansas, die in het leger zat en van jagen hield, zij was pas een échte Miss America, aldus vele boze twitteraars.

CC foto: Zennie Abraham

Geef een reactie

Laatste reacties (27)