67

Nieuwe nachtmerrie dreigt voor links Frankrijk: president Le Pen

Socialistische premier Valls waarschuwt voor drama presidentsverkiezingen 2017

Onder de socialistische president François Hollande wordt links verpulverd. Bij de Europese verkiezingen koos slechts 14 procent van de stemmer voor de PS of een van diens linkse bondgenoten.


Valls: “la gauche peut disparaître” – 14/06 door BFMTV
Premier Manuel Valls waarschuwde op het congres van zijn regerende Parti Socialiste voor de opmars van Marine Le Pen en haar Front National. Le Pen dreigt de socialisten uit de strijd om het presidentschap te verdringen. Die situatie deed zich eerder voor in 2002 toen Jean-Marie Le Pen wist door te dringen tot de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Linkse Fransen zagen zich toen gedwongen te stemmen op de andere kandidaat, de door hen gehate rechtse Jacques Chirac. Die laatste won de verkiezing dan ook met een ongekend grote meerderheid. In 2017 zou de situatie kunnen ontstaan dat de eindstrijd om het presidentschap gaat tussen Marine Le Pen en Nicolas Sarkozy, wat voor links Frankrijk zoiets is als kiezen tussen arsenicum en cyaankali. Die vergelijking is niet eens overdreven want volgens Valls is het niet uitgesloten dat links definitief van de kaart wordt geveegd en gewoon verdwijnt.

Overigens blijkt uit een zaterdag gepubliceerde enquete van Le Parisien dat 91 procent van de ondervraagden een afkeer heeft van Jean-Marie Le Pen. 83 procent noemt hem een racist, 85 procent een extremist.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)