10

Nieuwe orang-oetansoort ontdekt, is direct bedreigde diersoort

Wetenschappers hebben op Sumatra een nieuwe mensapensoort ontdekt. De laatste keer dat dat gebeurde is 88 jaar geleden. Het gaat om een lid van de orang-oetanfamilie met de naam Pongo tapanuliensis. Met slechts 800 exemplaren op het Indonesische eiland is de nieuwe mensaap direct een bedreigde diersoort.

Het is niet voor het eerst dat het dier gespot is. Al in 1930 waren er vermoedens dat er een andere populatie op het eiland leefde. De Nederlandse onderzoeker Serge Wich, met nog twee Nederlanders betrokken bij de ontdekking, zegt daarover tegen de NOS:

Pas in 1997 heeft Erik Meijaard de populatie gevonden. Daarna ben ik samen met andere onderzoekers afgereisd naar dat gebied en hebben wij het in kaart gebracht. Toen is ook een onderzoeksstation opgezet. Zo konden we het gedrag bestuderen, dna-materiaal krijgen en beter inzicht krijgen in hoeveel orang-oetans daar zaten.

Uit onderzoek van de schedel van een mannetjesaap bleek uiteindelijk dat de soort verschilde van andere orang-oetans. Opmerkelijk is dat de nieuw ontdekte soort verwant lijkt aan orang-oetans die 1000 kilometer verderop op Borneo leven, maar niet lijkt op de orang-oetans die iets verderop op een ander deel van Sumatra leven. Hoe dat komt is voor de wetenschappers vooralsnog een raadsel.

Omdat de nieuwe soort nergens anders voorkomt, het er slechts 800 zijn en ze maar eens in de 8 à 9 jaar een baby kunnen krijgen, is direct het voortbestaan van de populatie in gevaar. Orang-oetans krijgen pas op late leeftijd hun eerste baby en worden ernstig bedreigd door jacht. De wetenschappers hopen dat de overheid zal meewerken aan de bescherming van de soort, ook omdat het heuvelachtige gebied zich slecht leent voor iets anders dan natuurgebied.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)