47

Nieuwe racisme-rel in Frankrijk

Extreem-rechts tijdschrift 'Minute' noemt minister doortrapte aap en wuift kritiek weg

In Frankrijk is verontwaardigd gereageerd op de opening van het extreem-rechtse tijdschrift ‘Minute’. Op de cover van het blad staat een foto van de minister van Justitie Christiane Taubira. De titel bij de foto is: ‘Doortrapt als een aap, Taubira vindt de banaan weer’. Taubira heeft een donkere huidskleur en komt oorspronkelijk uit Frans Guyana.

Zowel op internet, als in de politiek en de media is  de boodschap veroordeeld. De Franse anti-racisme organisatie ‘SOS Racisme’ wil het tijdschrift aanklagen wegens aanzetten tot raciale haat en de eerste secretaris van de PS (Parti Socialiste), Harlem Désir, vindt dat het nummer uit de schappen moet worden gehaald. Bij conservatieven en bij extreem rechts is Taubira allesbehalve geliefd, onder andere omdat ze de wet die het homohuwelijk toelaat, liet stemmen in het parlement. De afgelopen tijd is ze vaker slachtoffer geweest van racistische uitingen. Zo werd een kandidate van de extreem-rechtse partij Front National, Anne-Sophie Leclère, geschorst door haar partij nadat ze de minister met een aap had vergeleken.

Het Openbaar Ministerie in Parijs is inmiddels een onderzoek gestart om te kijken of het tijdschrift kan worden aangeklaagd.
Een woordvoerder van Minute, Hélène Valette, wuift de aantijgingen weg. In de Franse krant Le Parisien zegt ze:

Als organisaties hier een ding van willen maken, dan is dat hun probleem (…). Wij vinden dat onfatsoenlijk, er zijn genoeg andere problemen in dit land.”

De woordvoerder liet weten dat ze de uiting op de cover satirisch hadden bedoeld.
Minute bestaat al sinds 1962 en heeft in het verleden de ideeën van het Front National gesteund. Het Front National zelf nam onlangs afstand van het tijdschrift omdat het had geschreven over een homolobby die de partij zou beïnvloeden.
Woensdag ontvangt geert Wilders, Marine le Pen, de leider van het Front National in Nederland. Wilders wil kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen bij de Europese verkiezingen volgend jaar. De NOS maakte hierover een reportage over het succes van het Front National.

Geef een reactie

Laatste reacties (47)