11

Nieuwe ‘superkoolmees’ in de maak

Nieuwe koolmees gaat helpen het veranderende klimaat in kaart te brengen

Het Nederlandse Instituut voor Ecologie in Wageningen gaat een soort super-koolmees ‘maken’ die de klimaatverandering kan bijhouden. Dat schrijft dagblad Trouw dinsdag.

De Nederlandse koolmees is de ideale vogel om de klimaatverandering goed te monitoren. De volgels worden al sinds 1909 gevolgd. Door het veranderende gedrag van de vogel bij te houden kunnen de onderzoekers goed zien wat het effect op ze is van bijvoorbeeld zure regen en klimaatverandering.

Volgens hoogleraar ecologische genetica Marcel Visser van dit instituut is er sprake van ‘een nieuwe stap’. Zijn onderzoeksgroep heeft de genetische samenstelling van de koolmees vastgesteld en kan nu precies zien wat voor een soort koolmees het is en hoe die specifieke koolmees op veranderingen in de natuur gaat reageren.

Visser in Trouw:

Door dit proces te volgen, kunnen we bepalen hoe een mees verandert, en hoeveel generaties dit duurt. Als we nu het aanpassingsvermogen van de koolmees kunnen vaststellen, kunnen we beleidsmakers duidelijk maken dat bijvoorbeeld twee graden opwarming van de aarde per honderd jaar geen probleem hoeft te zijn, maar drie graden wel.

De nieuwe koolmeesjes worden vanaf 1 januari in het laboratorium gemaakt en daarna vrijgelaten in de natuur.

Lees het verhaal in Trouw.

CC foto: AnneTanne

Geef een reactie

Laatste reacties (11)