71

Nieuwe tegenslag voor Rutte, pensioenoverleg geklapt

Na tien jaar overleggen werd gisteravond duidelijk dat de onderhandelingen over een nieuw pensioenstelsel zijn mislukt. Een grote tegenslag voor het kabinet, en met name premier Rutte, die nog nauwelijks is hersteld van het dividendbelasting-debacle en de aanhoudende weerstand tegen zijn asielbeleid – wat neer komt op zo veel mogelijk uitzetten, ook gewortelde kinderen en hun families. D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft de afgelopen maanden alles uit de kast getrokken om de partijen over de streep te trekken en een nieuw, gezonder en evenwichtiger pensioenstelsel door te drukken, maar het mocht niet baten.

De vakbonden wilden dat de AOW-leeftijd de komende jaren zou worden bevroren op 66 jaar, maar het kabinet wilde de geplande verhoging naar 67 jaar uiterlijk een aantal jaren vertragen. Ook het verhogen van de dekkingsgraad voor pensioenfondsen, een harde eis van de bonden die indexatie opnieuw mogelijk moest maken, was onbespreekbaar voor het kabinet.

De grote lijnen van een akkoord lagen er al. De doorsneepremie – waardoor jongeren relatief meer premie betalen dan ouderen – zou worden afgeschaft. De vakbonden wilden daarnaast dat de regering ook iets zou regelen voor mensen in een zwaar beroep voor wie doorwerken tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd een onmogelijk opgave is.

Minister Koolmees beraadt zich nu op eventuele volgende stappen, want een wetswijziging is wel nodig, aldus Koolmees:

Heel Nederland is hierdoor gedupeerd. Ons pensioenstelsel is niet toekomstbestendig en het draagvlak erodeert.

Door het klappen van het pensioenakkoord loopt een aantal werknemers en gepensioneerden het risico dat zij in 2020, of wellicht volgend jaar al, gekort worden op hun pensioen, vanwege de lage dekkingsgraad van een aantal grote fondsen.

Lees ook op Joop: Kabinet wil pensioenstelsel openbreken en gebruikt AOW-leeftijd als breekijzer

Geef een reactie

Laatste reacties (71)