Laatste update 13:44
20

Nieuwe tik voor Erdogan: geen hertelling stemmen in Istanbul

UPDATE:
De Turkse president Erdogan wil nieuwe verkiezingen in Istanbul. De kandidaat van zijn partij, Benali Yıldırım, verloor met een minieme achterstand van de CHP’er Ekrem Imamoglu. Erdogan zegt dat er fraude in het spel is. De Kiesraad zei eerder hertellingen niet te willen, waarop de AKP nu nieuwe verkiezingen eist.

EERDER:
De Turkse verkiezingsuitslagen van 31 maart jongstleden zijn nog altijd niet definitief, maar het lijkt nu wel zeker dat de zittende president Recep Tayyip Erdoğan ook Istanbul gaat verliezen. De Turkse Kiesraad heeft een oproep van regeringspartij AKP, om in alle 39 stadsdelen de stemmen opnieuw te gaan tellen, afgewezen. Wel worden er 51 stembussen in 21 districten opnieuw geteld. De uitslag in één district moet volgens de AKP worden geannuleerd. De Kiesraad komt daar later nog op terug. Zes van de tien grootste steden zijn nu in handen van de oppositie, al heeft Erdogan nog altijd erg veel invloed.

Erdoğan zei maandag nog dat de ‘georganiseerde misdaad betrokken was bij verkiezingsfraude’. Dit klinkt opmerkelijk uit de mond van een man die verkiezing na verkiezing kritiek krijgt dat het stemmen, en de aanloop daar naartoe, niet eerlijk zijn verlopen. Een man bovendien, die de media nagenoeg in handen heeft en doorgaans zo’n tien keer zoveel zendtijd tot zijn beschikking krijgt op de Turkse televisie dan zijn opponenten.

Cc-foto: Julian Nitzsche

Geef een reactie

Laatste reacties (20)