13

Nieuwe topman Akzo verhoogt eigen salaris

Antony Burgmans gaat ruim een ton per jaar meer verdienen als hij wordt gekozen tot president-commissaris

Dinsdag stemmen naar verwachting de aandeelhouders van AkzoNobel in met de benoeming van Antony Burgmans als president-commissaris. Burgmans wordt dat de best betaalde commissaris van alle AEX-bedrijven met een Nederlands bestuursmodel, schrijft het Financieele Dagblad. Hij kan maar liefst 165.000 euro gaan verdienen.

Burgmans is nu nog gewoon lid van de raad van commissarissen van AkzoNobel. De beloningscommissie, overigens onder leiding van Burgmans zelf, heeft besloten het basissalaris van de president-commissaris met 30% te verhogen naar 130.000 euro. Tel daarbij de vaste vergoedingen voor lidmaatschap op en zijn beloning loopt op tot 165.000 euro. Dat is maar liefst een ton meer dan hij vorig jaar verdiende.

Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters vindt het bedrag buitenproportioneel:

Het is terecht dat commissarissen beter worden beloond, maar we moeten opletten dat het niet escaleert zoals bij bestuurders is gebeurd. Hoe belangrijk ook, een commissariaat blijft een nevenfunctie.

AkzoNobel verdedigt de verhoging, omdat ook de verantwoordelijkheden en taken van de commissarissen zijn toegenomen en om de inflatie te compenseren.

Burgmans kan de best betaalde president-commissaris van alle AEX-bedrijven met een ‘two-tier board’ worden. “Zijn basissalaris komt 54% boven het AEX-gemiddelde (€ 84.620) te liggen. Alleen het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco komt op hetzelfde bedrag van € 130.000”, schrijft het FD.

FD: Ton extra voor commissaris Burgmans van Akzo
cc-foto: DennisM2

Geef een reactie

Laatste reacties (13)