Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe variant besmettelijker maar veroorzaakt veel minder klachten

  •  
18-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Corona test station in Tübingen

© 15 November 2021, Baden-Wuerttemberg, Tübingen: An employee of a Corona testing station on the market square in front of the town hall has test tubes in his hand. Photo: Marijan Murat/dpa Pho

AY.4.2, de nog besmettelijker afstammeling van de Delta-variant, lijkt tot minder symptomen te leiden dan eerdere mutanten. Volgens onderzoekers van het Imperial College in Londen heeft maar een derde van de mensen met AY.4.2 klassieke covid-symptomen. Bij de oorspronkelijke Delta-variant geldt dat bij de helft van de geïnfecteerden, schrijft Reuters.
In het Verenigd Koninkrijk is AY.4.2 inmiddels goed voor 12 procent van alle besmettingen. Vorige maand gingen deskundigen er al vanuit dat AY.4.2 nog eens 10 tot 15 procent besmettelijker is dan Delta.
Al vanaf het begin van de pandemie hopen epidemiologen dat het virus na verloop van tijd minder schade zal aanrichten. Het sterke vermoeden bestaat dat ook eerdere coronavirussen die zijn overgesprongen op de mens, in de loop van de tijd milder zijn geworden.
Milde virussen hebben een evolutionair voordeel, zo is de gedachte. Als mensen niet heel ziek worden van een virus, gaan ze niet in bed liggen. In plaats daarvan gaan ze naar hun werk of het café waar ze weer andere mensen aansteken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.