4

Nieuwe verf Defensie bevat twee keer zoveel kankerverwekkend chroom-6

Nieuwsuur onthult dat de nieuwe verf die Defensie gebruikt voor vliegtuigen en helikopters twee keer zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 als de oude verf. In de afgelopen decennia zijn honderden medewerkers ziek geworden van de schadelijke stof waarvan Defensie wist dat deze gevaarlijk was maar geen maatregelen nam. De oude verf mag, in gebruik vanaf 1984, sinds 2012 niet meer gebruikt worden.

Defensie ontdook de regelgeving dat het gebruik chroom-6 beperkt moet worden. De verantwoordelijke generaal verklaarde eerder bij Nieuwsuur dat er geen alternatieven zijn. Andere landen, zoals België en Noorwegen, hebben die echter wel in gebruik en zijn gestopt met chroom-6 verf.

Nieuwsuur:

Uit 151 interne documenten blijkt dat Defensie in Nederland al jarenlang praat over het vervangen van de verf met de kankerverwekkende stof – de wettelijke vervangingsplicht is zelfs vastgelegd in het Arbobesluit – maar dat er in de praktijk weinig gebeurt. In mei 2017 staat in een verslag van een Defensie-vergadering: “Ondanks dat dit probleem nog bij sommigen vraagtekens oproept, hebben we besloten het hier bij te laten en verder geen vervolgonderzoek te starten.” In september van dat jaar wordt “verder afgezien van dit agendapunt”, zo blijkt uit een vergaderverslag.

cc-foto: Archangel12

Geef een reactie

Laatste reacties (4)