38

Nieuwe Vlaamse regering wil hoofddoekenverbod in onderwijs

De Vlaams-nationalistische N-VA, de christendemocratische CD&V en de liberale Open VLD hebben overeenstemming bereikt over een Vlaams regeerakkoord. Hoewel de grote winnaar van de verkiezingen in mei, het Vlaams Belang, buiten de regering blijft, drukt de extreemrechtse partij wel haar stempel op de nieuwe coalitie.

“Het regeerprogramma van Jambon I leest als een – voorspelbare – counter op het succes van extreemrechts”, oordeelt De Morgen. Zo wil de nieuwe Vlaamse coalitie veel strengere regels invoeren voor nieuwkomers, schrijft Knack:

Zij zullen moeten een participatieverklaring ondertekenen en betalen voor een inburgeringstraject. Daarnaast zullen asielzoekers niet langer kinderbijslag krijgen tijdens hun erkenningsprocedure. Voor nieuwkomers komt er een wachttijd van tien jaar om toe te treden tot het systeem van sociale woningen en de Vlaamse zorgkas.

Ook wil de nieuwe Vlaamse regering een hoofddoekenverbod in het onderwijs invoeren. “We zorgen voor levensbeschouwelijke neutraliteit voor leerkrachten en leerlingen”, citeert Knack uit de samenvatting van het regeerakkoord.

Daarnaast beëindigen de N-VA, CD&V en Open VLD de samenwerking met Unia, een centrum dat racisme en discriminatie bestrijdt en zich inzet voor gelijke kansen. “Vintage Vlaams Blok”, oordeelt Kristof Calvo van Groen. Ook bij het christendemocratische CD&V zal die maatregel pijn doen. Twee jaar geleden twitterde CD&V-voorzitter Wouter Beke nog: “Zolang discriminatie bestaat, is instelling als #Unia broodnodig.”

Geef een reactie

Laatste reacties (38)