Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wetsvoorstel: kinderen moeten leren wat het is om een Nederlander te zijn

  •  
05-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
1621121722_76348d08a6_z
Het zingen van het Wilhelmus, kennis van het Plakkaat van Verlatinghe of het bezoeken van de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden: allemaal zaken en gelegenheden om kinderen bij te brengen wat het is om Nederlander te zijn, vindt Minister Slob van Basis en Voortgezet Onderwijs en Media. Daarom stelt hij een wet voor om les in ‘goed burgerschap’ te verankeren in het onderwijs. Het ministerie omschrijft burgerschap overigens als volgt:
‘Burgerschap is de manier waarop mensen deelnemen aan de maatschappij. In Nederland is dat met respect voor elkaar, voor de democratie en de rechtstaat en voor de vrijheden die iedereen heeft. Die gemeenschappelijke waarden zijn van belang om met allerlei verschillende mensen vreedzaam samen te leven. Kinderen kennen die waarden niet vanzelf: die moeten worden onderwezen en onderhouden. Daarbij speelt de school een zeer belangrijke rol.’
Met dit voorstel gaat wellicht een lang gekoesterde wens van met name christelijke partijen als CDA en ChristenUnie in vervulling. Tijdens de laatste Tweede Kamer verkiezingen bepleitte CDA-leider Sybrand Haersma Buma al dat kinderen weer regelmatig staand het Wilhelmus zouden moeten zingen. Met dit voorstel komt dat streven een stuk dichterbij. In een persverklaring van het minister wordt zelfs gesproken over ‘een kompas voor burgerschapsonderwijs.’
Overigens mag iedereen meepraten over de vraag hoe dat ‘kompas’ er uit zou moeten zien. Op deze website kan iedereen opschrijven wat hij of zij er van vindt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.