Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nieuwe zoekmachine bespioneert gebruikers op sociale media

  •  
11-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
riot300.jpg
Ontwikkelaar Raytheon, een defensiespecialist, zegt het programma nog niet te hebben verkocht
Een zoekmachine die persoonlijke gegevens van verschillende sociale media bundelt en in kaart brengt. Het klinkt als het ultieme cyberspionagewapen en sinds enige tijd bestaat het ook al onder de naam RIOT.
Het op vier na grootste defensiebedrijf Raytheon heeft het programma Rapid Information Overlay Technology ontwikkeld. De Britse krant The Guardian kon de hand op een geheime video over het project leggen en probeerde de zoekmachine zelf uit.
Via sociale media als Twitter en Facebook wisselen mensen steeds meer informatie uit. Doordat zo veel persoonlijke informatie ook in de openbaarheid komt, staat de privacy onder druk. Bedrijven willen deze informatiestroom graag aftappen, maar overheden zijn er ook wel in geïnteresseerd. Raytheon zegt dat RIOT nog in ontwikkeling is en dat het nog niet aan een klant is verkocht. De VS hebben wel interesse. De Belgische nieuwssite Apache vreest dat vrijheid en het recht op privacy verder onder druk zullen komen te staan. 

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.