11

Nieuwe Zweedse wet biedt hoop voor Julian Assange

Justitie gedwongen sms'jes te tonen die verdenking verkrachting ondergraven ... Oprichter Wikileaks verblijft al twee jaar in ambassade

Een nieuwe wet die op 1 juni van kracht is geworden, biedt de mogelijkheid om het internationale arrestatiebevel van de Zweedse justitie tegen hacker en oprichter van Wikileaks Julian Assange ongedaan te maken. Dat beweren althans zijn advocaten.

Dankzij de wetswijziging is de Zweedse justitie verplicht om duidelijk te maken op basis van welke bewijzen ze een verdenking uiten. De advocaten van Assange zouden daardoor sms’jes kunnen opeisen van een van de vrouwen waar de hacker seksueel contact mee heeft gehad. Uit die bercihten zou blijken dat er van verkrachting geen sprake was, ze geen aanklacht wilde indienen en dat de vrouw geschokt was door de actie van justitie om Assange te dagvaarden.

De Australiër Julian Assange bezocht in 2010 Zweden en had daarbij naar verluidt seks met twee vrouwen. Bij een zou hij geweigerd hebben een condoom te gebruiken, bij de ander was hij niet gestopt toen het condoom scheurde. Volgens de Zweedse wetgeving valt dat onder verkrachting. De vrouwen stapten naar de politie waarop justitie een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitvaardigde. Assange, die vreest dat de Zweedse justitie hem aan de VS zal overdragen waar hem wegens de onthullingen van Wikileaks waarschijnlijk een lange gevangenisstraf wacht, werd daarop in Engeland onder huisarrest geplaatst. In juni 2012 besliste de Britse rechter dat de Wikileaks-oprichter uitgeleverd mocht worden aan Zweden. Assange ontsnapte en zocht zijn toevlucht tot de ambassade van Ecuador in Londen waar hij sindsdien in een kleine kamer verblijft.

cc-foto: Mike Lynch

Geef een reactie

Laatste reacties (11)