5

Nieuwjaarscadeau van de journalistiek: De helden van 2011

Journalisten portretteren helden, aanpakkers en probleemoplossers op www.one11.nl

Op 1 januari 2011 gaat www.one11.nl online. Een website waar correspondenten en verslaggevers portretten verzamelen van mensen die ‘iets willen oplossen, de mouwen opstropen en die zich onvermoeibaar blijven inzetten voor een betere wereld’.

Initiatiefnemer correspondent Bas Mesters (NOS, NRC) noemt one11.nl een site die oproept tegen cynisme.

Ik ben niet uit op een goednieuwskrant”, zegt hij in interview met Villamedia. “Het is de taak van de journalist het leven, de instituties en de machthebbers kritisch te volgen. Daarmee dient hij de samenleving. En dat moet hij ook blijven doen. Maar als steeds meer mensen het gevoel hebben dat het niet goed gaat met de wereld en met Nederland, dan denk ik dat het als journalist ook je plicht is je zoeklicht te richten op mensen die daar wat aan proberen te doen. De strijd die deze individuen leveren – vaak tegen de mainstream in –, de analyse die zij maken en de oplossing die zij zoeken, zijn niet minder boeiend dan het zoveelste verslag van een misstand. Wat mij betreft biedt zo’n verhaal juist heel veel ‘nieuws’. Van alle analyses en reportages die ik heb geschreven over het institutioneel verval en de misdaad in Italië word je echt niet vrolijk. Ze zijn noodzakelijk en moeten ook in de toekomst worden gemaakt. Maar als mijn oudste dochter van twaalf al die verhalen zou lezen, werd ze op haar zestiende vast depressief.

Mesters vond tot zijn verbazing tientallen collega’s die belangeloos aan one11.nl meewerkten. Dat zegt volgens hem iets over de behoefte aan de verhalen die op one11.nl gepubliceerd worden. De eerste elf verhalen die inspireren komen onder andere van NRC correspondent Thomas Erdbrink die zijn schoonmoeder in Teheran portretteerde. Janny Groen (Volkskrant) komt met een verhaal over een veiligheidsbeambte op een school die tegen repressietrend in, vertrouwen blijven geven aan ontspoorde jongeren en Ilona Eveleens (Trouw) interviewde een Afrikaanse vrouw die een verzekeringspolis tegen aids op de markt bracht.

Lees meer bij Villamedia: One11: Een journalistiek nieuwjaarscadeau
cc-foto: www.one11.nl

Geef een reactie

Laatste reacties (5)