11

Nieuwslezeres Russia Today dient live op tv ontslag in

Ontslagvideo Liz Wahl: 'Ik wil niet langer onderdeel zijn van witwassen Poetin-acties' ... RT noemt actie een 'stunt' en 'aandachttrekkerij'

Het zijn roerige tijden op de redactie van de door het Kremlin gefinancierde internationale nieuwszender Russia Today. Afgelopen maandag bekritiseerde journaliste Abby Martin de bezetting van Oekraïne en woensdagavond nam nieuwslezeres Liz Wahl live in de uitzending ontslag, nadat ze aangaf met morele en ethische ‘uitdagingen’ te worstelen wat betreft haar werk voor de zender.


Wahl, die opgroeide in de Verenigde Staten nadat haar Hongaarse ouders de dictatuur van de Sovjet-Unie ontvluchtten, zei geen onderdeel te kunnen zijn van een omroep die gesponsord wordt door de Russische regering en die de acties van Poetin witwast: 

Ik ben trots een Amerikaan te zijn en ik geloof in het ontleden van de waarheid. En daarom neem ik na deze uitzending ontslag.

Of het besluit van de Amerikaanse direct te maken heeft met de gebeurtenissen in Oekraïne is onduidelijk, maar dat de zender een krachtig pro-Poetin geluid laat horen kan niet als een verassing zijn gekomen voor Walsh. De zender toont bijvoorbeeld graag burgerprotesten tegen oorlogen die door westerse landen gevoerd worden. Van protest tegen de invasie in Oekraïne is op Russia Today beduidend minder te vinden. Van Pussy Riot evenmin.

De zender wordt onder meer bekritiseerd door de vrije pers organisatie ‘Reporters Without Borders’ die de zender dicht bij een totaal door de staat gecontroleerd medium vindt komen.

Haar oud-collega Abby Martin zorgde maandag al voor veel ophef met de uitspraak dat de bezetting van Oekraïne ‘verkeerd’ is en dat militaire interventie ‘nooit het antwoord is’. RT kwam daarop met een verklaring waarin gesteld werd dat Martin recht heeft op haar eigen mening, maar dat ze omdat ze zegt niet goed op de hoogte te zijn van de situatie in de Krim naar het conflictgebied gestuurd zal worden. Martin reageerde dat daar wat haar betreft geen sprake van kan zijn, aldus the Telegraph.

Volgens RT is de actie van Wahl ordinaire aandachttrekkerij en heeft ze daarmee Martin nageaapt: 

Als je een probleem hebt met de toon van het programma, dan neem je dat op met je eindredacteur. Kom je er dan nog niet uit, dan stop je zoals een professional betaamt. Als iemand zo’n ophef maakt van een persoonlijk besluit, dan is het slechts een stunt om jezelf te promoten.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)