14

Nigel Farage alweer onder vuur om Europese declaraties

UKIP-leider kan 60.000 pond geclaimde onkosten niet verantwoorden, gaf in 2009 al toe 2 miljoen pond aan onkosten te hebben geclaimd

De frontman van de Britse ‘eurosceptische’ partij UKIP, Nigel Farage, is opnieuw onder vuur komen te liggen met betrekking tot zijn declaraties als Europarlementariër. Waar hij in 2009 al toegaf voor 2 miljoen pond aan onkosten te hebben gedeclareerd, onthulde The Times gisteravond nog eens 60.000 pond aan onkostenvergoedingen die Farage niet kan verantwoorden.


Farage claimt jaarlijks 15.500 pond aan kantoorkosten, maar blijkt geen huur te betalen voor de ruimte waar hij kantoor houdt. Onderhouds- en nutskosten komen volgens een voormalige office manager neer op zo’n 3000 pond per jaar, wat 12.000 pond per jaar onverantwoord laat. Volgens de Times (paywall) loopt er nu een onderzoek tegen Farage bij een Europese declaratiewaakhond, naar een bedrag van 60.000 euro aan kantoorvergoedingen die Farage geclaimd heeft sinds de transparantie-afspraken over declaraties uit 2009 ingingen.

Vrijdagavond werd Farage al flink op de korrel genomen in het humoristische actualiteitenprogramma Have I Got News For You om de 2 miljoen pond die hij eerder al toegaf te hebben geclaimd aan onkosten, en om de geruchten dat zowel zijn echtgenote als zijn maîtresse via hem een salaris ontvangen van de Europese burger. Farage zelf noemt de aantijgingen van de Times ‘schandalig‘ en een ‘politiek gemotiveerde aanval’.

Volgens The Guardian zijn Europarlementariërs niet verplicht om bonnetjes in te dienen voor hun declaraties, omdat de EU het een ‘kwestie van eer’ vindt dat het geld goed besteed wordt.

cc-foto: European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (14)