5

Nigeria is ontvoerde meisjes op het spoor

Update: Boko Haram toont video met ontvoerde schoolmeisjes … Internationale zoekactie uitgebreid

Gouverneur van de Nigeriaanse staat Borno, Kashim Shettima heeft nieuwe informatie over de verblijfplaats van de ontvoerde meisjes in Noord-Nigeria. Shettima zegt ook dat de meisjes recent zijn gezien, maar wil geen details geven, meldt de NOS maandag.


Update maandag 12:50 uur
De terreurorganisatie Boko Haram heeft een video vrijgegeven waarop de ontvoerde meisjes te zien zijn. De oorspronkelijke video zou circa 17 minuten duren. Het Franse persbureau AFP heeft de video in handen. Op de beelden zijn zo’n 130 meisjes te zien die gehuld zijn in een islamitische sluier.

Eerder
Tegen de BBC verklaarde de gouverneur dat de meisjes nog steeds en Nigeria zijn en niet de terreurorganisatie Boko Haram ze niet heeft gesmokkeld naar de buurlanden Kameroen en Tjaad. Het leger is door Shettima op de hoogte gebracht over de locatie.

De meisjes werden half april door gewapende mannen meegenomen uit hun school in Chibok, in het noorden van Nigeria. Paar dagen later eiste de islamitische terreurbeweging Boko Haram de verantwoordelijkheid van de ontvoering op. Een terreurbeweging, opgericht in 2002, die strijdt voor een onafhankelijke islamitische staat.

Nigeria krijgt internationale hulp voor hun zoekactie. Naast Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten stuurt ook Israël experts naar Nigeria. Een speciaal anti-terreurteam ondersteunt de zoekoperatie, zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. De president ligt onder vuur omdat hij veel te laat ingreep. Pas na twee weken reageerde Jonathan op de ontvoering. Ook wees de Nigeriaanse president hulp van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in eerste instantie af.

Over de hele wereld is er veel aandacht voor deze ontvoering. De hashtack bringbackourgirls werd trending en zelfs de Paus en first lady Michelle Obama deden mee.

Zondag kwam de Franse president Hollande met een voorstel een internationale top te houden over de situatie en Boko Haram. Niet alleen de Verenigde Staten en de EU zullen daaraan deelnemen, maar ook de buurlanden van Nigeria. Zaterdag zal de top naar verwachting plaatsvinden.

cc-foto: Nina Matthews
TIME: Nigerians Critical of Government’s Slow Kidnappings Response
NOS: “Ontvoerde meisjes Nigeria gezien”

Geef een reactie

Laatste reacties (5)