4

Nigeriaanse homo’s opgejaagd en gemarteld door politie

Mensenrechtenorganisaties slaan alarm ... Klopjacht werd vlak na invoeren nieuwe anti-homowetgeving ingezet

De Nigeriaanse politie heeft een klopjacht ingezet op homoseksuelen slechts twee dagen nadat nieuwe anti-homowetgeving van kracht werd. Seks met iemand van hetzelfde geslacht was al verboden in Nigeria, maar onder de nieuwe wet kan lidmaatschap van een homo-organisatie al tien jaar gevangenisstraf opleveren, en getrouwd zijn met iemand van dezelfde sekse zelfs 14 jaar.

Hoeveel mensen er precies gearresteerd zijn is niet officieel bevestigd, maar volgens Dorothy Aken’Ova, directeur van Nigeria’s International Centre for Reproductive Health and Sexual Rights, zijn inmiddels 38 mannen gearresteerd en is de politie nog op zoek naar 168 anderen. Volgens Aken’Ova worden de mannen na hun arrestatie gemarteld zodat ze namen van andere homoseksuelen noemen.

Mustapha Baba Ilela van de Bauchi state Shariah Commission bevestigt dat er 11 mannen zijn gearresteerd, die allen bekend zouden hebben lid te zijn van een homo-organisatie. Volgen Ilela hebben mensen uit de gemeenschap geholpen bij de opsporing en wordt er nog steeds ‘gejaagd’ op andere ‘verdachten’. Hij ontkende dat er sprake was van marteling, geweld of intimidatie.

Hoofd Mensenrechten bij de VN, Navi Pillay, vind de Nigeriaanse wetgeving schandalig:

Het komt zelden voor dat wetgeving – in zulke korte paragrafen – zo veel basale mensenrechten direct schendt.

cc-foto: minusma

Geef een reactie

Laatste reacties (4)