5

Nigeriaanse piraten hadden het gemunt op Nederlanders

Losgeld van 45.000 euro zou inmiddels zijn betaald

Dinsdag is één van de ontvoerde Nederlanders vrijgelaten. Het gaat om de uit Nigeria afkomstige activist Sunny Ofehe. In een interview met de NOS laat hij weten dat de kidnappers het duidelijk gemunt hadden op de drie Nederlanders. Ofehe: “Ze riepen: ‘Waar zijn de blanken?'”


De groep werd zondag ontvoerd in de Nigerdelta, waar ze onder meer een bezoek brachten aan een lokaal ziekenhuis. Toen ze terugvoeren werden ze door de ontvoerders, die hen met een speedboot achterna zaten, onder vuur gedwongen te stoppen. De motor werd kapot geschoten, waardoor verder varen geen optie meer was.

De drie Nederlanders, Erhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk, waren het doelwit. Ze werden van boord gehaald en in de boot van de militanten gezet. Toen Ofehe wilde ingrijpen, werd ook hij gepakt. De Nigeriaan Femi Soewu en hij werden in een andere boot gezet en vertrokken in een andere richting. De Nederlanders heeft hij daarna niet meer gezien.

Ofehe:

Ze zeiden dat ze het deden omdat ze werkloos zijn, omdat de oliemaatschappijen die in het gebied actief zijn de lokale bevolking niet aannemen. Daardoor waren ze gedwongen dit te doen, zeiden ze […] Ik heb gevraagd hoe het met ze ging en de kidnappers zeiden dat ze in orde zijn, dat er voor ze wordt gezorgd […] Niemand heeft mij verteld of er geld is gevraagd en betaald.

Het Algemeen Dagblad meldt dat de vrijlating van de Nederlanders nabij zou zijn. De ontvoerders zouden 10 miljoen Naira (45.000 euro) losgeld hebben geëist. Zakenpartners van Ofehe zouden het bedrag naar verluidt bij elkaar hebben gebracht. Het losgeld zou inmiddels zijn betaald. Tegenover NOS zegt Ofehe nergens iets van af te weten.

Lees ook op Joop: Nederlandse bladenmakers ontvoerd in Nigeria

NOS: “NL’ers waren doelwit ontvoerders”

Geef een reactie

Laatste reacties (5)