Laatste update 13:18
11

Nigeriaanse weduwen slepen Shell voor de rechter

Shell wordt vandaag voor de  rechter gedaagd voor medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995, de ‘Ogoni Nine’. Dat heeft Amnesty International bekend gemaakt. Amnesty heeft financieel bijgedragen aan de verdediging van de vrouwen en heeft onderzoek naar de zaak gedaan.

De zaak wordt aangespannen door Esther Kiobel, weduwe van Barinem Kiobel. Hij was een van de negen mannen die is geëxecuteerd. Zij doet dit samen met drie andere weduwes van de ‘Ogoni Nine’. Ze spannen een civiele procedure aan.

Shell wordt er onder meer van beschuldigd de Nigeriaanse overheid te hebben geholpen bij de onderdrukking van gewelddadige protesten tegen boringen in het Ogonigebied begin jaren 1990. In 1995 werden negen mannen opgehangen, omdat ze kritisch waren over Shell en het militaire regime, meldt de mensenrechtenorganisatie.

De weduwen willen publiekelijke excuses en een schadevergoeding voor de rol die Shell heeft gespeeld. In een reactie zegt het olieconcern donderdagochtend dat de ,,fundamentele kernwaarden eerlijkheid, integriteit en respect voor mensen altijd van groot belang zijn bij het zakendoen”.

Eerder stond in het artikel dat Amnesty de vrouwen juridisch bijstaat. Dat is niet het geval. 

Bron: ANP,

Geef een reactie

Laatste reacties (11)