126

Nijmegen krijgt grootste opvangcentrum Nederland

Tentenkamp in natuurgebied wordt tijdelijke noodopvang voor drieduizend vluchtelingen 

In de Nijmeegse Heumensoord komt op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een tentenkamp voor meer dan drieduizend vluchtelingen. Hiermee wordt het kamp het grootste opvangcentrum in Nederland. Dit maakte de gemeente Nijmegen woensdag tijdens een persconferentie bekend.

Het tentenkamp wordt in het natuurgebied Heumensoord opgezet. Daar wordt elk jaar een soortgelijk kamp voor de militaire deelnemers van de Vierdaagse geplaatst. Het COA regelt de bouw van het tentenkamp en zorgt voor opvang voor de kinderen die er zullen zijn door contact op te nemen met scholen en maatschappelijke organisaties. Defensie zal bij de totstandkoming van het kamp ondersteuning bieden. Volgens de Nijmeegse burgemeester, Hubert Bruls zal het waarschijnlijk een paar dagen duren voordat de vluchtelingen in het kamp terecht kunnen. Het tentenkamp is – volgens Bruls – tijdelijke opvang maar in ieder geval wel voor de komende maanden. Heumensoord is in 1998 al eerder gebruikt om 500 tot 750 vluchtelingen te huisvesten.

De directeur van het COA, Gerard Bakker noemt de opvang in Nijmegen ‘een sobere maar humane wijze van opvang ook voor de wat langere termijn’. De vluchtelingen die in het kamp terechtkomen zijn bij aanmeldcentra geweest maar hebben nog geen status. Ze zullen gemiddeld vijftien weken in het Nijmeegse tentenkamp verblijven. 

Het kamp ligt bij de gemeente Heumen maar wordt door Nijmegen beheerd. Samen met het COA gaan de gemeenten de vrijwilliers die hulp aanbieden stroomlijnen. De fractievoorzitters in beide gemeenten hebben ingestemd met de bouw van het kamp. Tot nu lijken er verder ook geen andere bezwaren te zijn. Donderdag wordt er door de gemeenten en het COA een informatiedag gehouden en vrijdag is er een bijeenkomst van bewoners van de nabijgelegen Brakkenstein. Het kamp moet uiterlijk op 1 juni 2016 uitgeruimd worden omdat er op 1 juli 2700 deelnemers  voor de Internationale Special Olympics komen. Daarna moet er ook plaats gemaakt worden voor de Vierdaagse. 

Tot nu toe hebben 46 gemeenten het opnemen van extra vluchtelingen toegezegd. Amsterdam vangt woensdag 300 vluchtelingen in een sportcentrum in Osdorp op. En er worden andere locaties gereed gemaakt voor in totaal 1500 asielzoekers. De gemeente Utrecht vangt 500 vluchtelingen op in de Jaarbeurs en is van plan er nog ongeveer 200 meer te nemen. Rotterdam heeft laten weten ook voor opvang te gaan zorgen nadat Leefbaar Rotterdam het verzet gestaakt heeft. 

Het COA heeft met 200 gemeenten nog geen contact en zegt dat de nood hoog is. In Nederland komen nu drieduizend vluchtelingen per week binnen en dat aantal zal volgens de organisatie alleen maar stijgen. 

cc foto: World Bank Photo Collection

Geef een reactie

Laatste reacties (126)