9

Nijpend tekort aan medicijnen Griekenland blijft toenemen

Leveranciers leveren liever aan andere landen dan aan Griekenland uit angst niet betaald te worden

In Griekenland is een nijpend tekort aan medicijnen. Zelfs de meest essentiële zijn slecht tot niet beschikbaar. Dat meldt onder meer dagblad Trouw. Oorzaak is niet alleen de financiële crisis, maar ook het overheidsbeleid.

Griekse medicijnen behoren tot de goedkoopste van Europa. Dit komt doordat de overheid geld vrijmaakt in de vorm van subsidies om ervoor te zorgen dat medicijnen voor iedere Griek beschikbaar zijn. Dat pakt nu verkeerd uit.

Groothandelaren kopen de medicijnen in Griekenland namelijk goedkoop op en verkopen ze vervolgens – legaal – met winst in andere Europese landen. De groothandelaren doen bovendien liever zaken met andere landen dan met de eigen apothekers en ziekenhuizen om dat zij bijvoorbeeld vaak te weinig geld hebben om meteen te kunnen betalen.

Kopstukken uit de farmaceutische industrie verklaren:

De Griekse overheid neemt niet de juiste maatregelen om de medicijntekorten tegen te gaan. De Griekse overheid probeert nu  de export van medicijnen tegen te gaan door boetes uit te delen en door exportverboden in te stellen […] Maar het beste zou zijn als de overheid zijn subsidiebeleid aanpast aan de gangbare Europese richtlijnen, waarbij de meest gebruikte medicijnen goedkoop zijn, maar nieuwe medicijnen wat duurder. Als de Griekse prijzen dichter bij het Europese gemiddelde komen te liggen, wordt het voor groothandelaren minder lucratief om de medicijnen in het buitenland te verkopen.”

Ook in Nederland kunnen patiënten steeds vaker niet aan medicijnen komen doordat deze van de markt verdwijnen of tijdelijk niet meer beschikbaar zijn. Het aantal medicijnen dat definitief uit de handel is verdwenen is sinds 2004 verdubbeld.

Eerder werd al duidelijk dat in Griekenland een groot tekort aan medicijnen was ontstaan. Meer dan tweehonderd medicijnen, waaronder antibiotica, antipsychotica en anesthesie-middelen.

Trouw: Nijpend medicijntekort in Griekenland door falend overheidsbeleid

Geef een reactie

Laatste reacties (9)